Odkrit pogovor je rešitev

Številni mladi pari se znajdejo v podobni situaciji. Seveda bi vama najraje svetovala, da odidita in se osamosvojita, vem pa, da za vaju to še nekaj časa ne bo možno. Tudi če bi imela redno zaposlitev, je nemogoče plačevati najemnino in zraven še varčevati za nakup stanovanja.

Živite v družini, kjer mama podpira tri hišne vogale, kot radi rečemo. Trudi se poskrbeti za vse potrebe družinskih članov, moža in otrok. Pri svoji vnemi se ne zaveda, da otroci odraščajo in potrebujejo prostor za razvoj lastne samostojnosti in odgovornosti. V vašem fantu, svojem sinu, še vedno vidi otroka in tako ste tudi vi zanjo le še en otrok več v družini.

Verjamem, da vam in svojemu sinu želi dobro, kljub temu pa s svojim vedenjem škodi vajinemu odnosu. Vsak par potrebuje intimnost in vsaj nekaj avtonomije, da se odnos lahko razvija in bogati. Tega v vajinem odnosu močno primanjkuje in to občutite, zato se sprašujete, koliko časa boste še zdržali. Pravite, da se je fant pogovoril z mamo, pa ga ni razumela. Torej bo treba pogovor ponoviti, morda tudi večkrat. Nekatere mame, posebno tiste, ki so v vlogo matere vložile vso svojo energijo in se ji popolnoma posvetile, težko dojamejo in ozavestijo, da otroci odraščajo in postajajo samostojni odrasli ljudje, ki bodo živeli svoje življenje.

Z mamo se pogovorita skupaj, pridruži naj se tudi oče, čeprav ga ne omenjate. Verjetno je v mamini senci. Tudi on naj sodeluje in pove svoje mnenje. Dogovorite se o novih družinskih pravilih, ki jih boste vsi spoštovali. Vajina soba naj bo res vajina. Brez povabila naj nihče ne vstopa vanjo. Sama opravita vse tisto, kar lahko. Dogovorite se z mamo, naj vam včasih prepusti kuhinjo, če si to želite. Življenje v veliki družini, kjer živita skupaj dve generaciji, zahteva od vseh članov precej strpnosti in spoštovanja pa tudi empatije in sodelovanja. Le tako lahko rešujejo konflikte in imajo zdrave medosebne odnose. Pogoj za to je odprta komunikacija. Odkrit pogovor lahko reši še tako veliko težavo. Torej le pogumno naprej. Če ima fantova mama res tako rada svoje otroke in vas, kot pravi, potem bo znala prisluhniti vajinim potrebam in jih bo sprejela kot nekaj običajnega v življenju družine. Želim vama veliko uspeha.