Dovolite si biti vi

Spoštovana gospa Nina,

laganje ni preprosta stvar. Laž je lahko spodbujena z različnimi čustvi in nameni, od zlih namenov pa do dobrih, odvisno od konteksta. Zlonamerna laž lahko povzroči veliko trpljenja. Vpliv dobronamerne pa je lahko nadaljevanje dobrih družbenih odnosov. Osebne zveze ne morejo vedno prenesti testa brutalne odkritosti. Govoriti resnico v vsakem trenutku lahko kaže na pomanjkanje čustvenosti in prijaznosti in tudi uniči določene vezi, ki nas povezujejo. 

Rečemo, da poznamo različne vrste laži, npr. črno, belo, šaljivo, nesebično, družbeno sprejemljivo, agresivno, obrambno. V zadnjem navedenem tipu vidim vas. Lažete, da zaščitite druge in posledično sebe. Seveda pa ob tem stalno pozabljate nase in ne živite življenja, kot si ga želite. V bistvu verjamete, da niste sprejemljivi takšni, kot ste. Da to, kar mislite, delate, ni dovolj dobro. Vsi ti občutki verjetno prihajajo iz primarne družine, kjer ste, da ste bili všečni, zanikali sebe. Z leti pa se je laganje začelo kopičiti in postalo način življenja. 

Nina, pomembno se bo soočiti s tem, kdo ste in kaj ste, in se sprejeti. V prvi vrsti vi samo sebe! Ko sprejmemo sami sebe, nas ne obremenjuje več zgolj drugače misleča okolica. Vsak ne nazadnje živi svoje življenje in kaj je prav in kaj narobe, kaj dobro in kaj slabo, je neskončno relativna stvar. Ljudje smo si različni. Tega se je treba zavedati in ob tem slediti svojim mislim. Kar je namreč prav za vas, je vaš prav in dovolite si ga izraziti in po njem živeti. 

Vse to pomeni, da počasi nehajte misliti na druge, ampak povejte to, kar je v vaši glavi. Če drugim vaš pogled ni všeč, se zavedajte, da imajo zgolj drugačno mnenje, drugačen pogled na stvar, na življenje, na vrednote itd. S tem, ko boste iskreno povedali, kar je v vaših mislih, boste sprejemali odgovornost za svoje življenje, za svoja dejanja in možne bodo konstruktivne rešitve na vseh področjih. Z življenjem se moramo namreč vsak dan posebej soočati, ne pa stvari pometati pod preprogo, saj tako ostanejo nerešene. 

Naj vas ne bo strah reči in priznati sebi in drugim, ko naredite kaj narobe, ko vam kaj spodleti, saj je vse to le pot učenja in vsak napačen korak le pokaže, da moramo zaviti v drugo smer. V resnici je torej uspeh! Spoštovana gospa Nina, dovolite si biti vi vi, se izraziti in stojte za svojimi mislimi in dejanji. Tako vam končno ne bo treba več lagati in posledično boste korak za korakom postajali zmeraj bolj svobodni in zares srečni.