Normalno je tisto, k čemur prigovarja večina

Draga bralka.

Hvala za vaše odprto pismo, s katerim ste naslovili številne dileme sodobne ženske in svetovljank naše preteklosti. Ko se vprašamo, kaj je smisel našega življenja, se odgovori rišejo in vrstijo pred našimi očmi. In ženska vprašanja so vse bolj aktualna. Ali imamo dandanes ženske zares svojo identiteto, ki je neodvisna od širših in ožjih družbenih pričakovanj? Imamo lastne pravice, da poleg biološkega spola, ki vključuje proces reprodukcije preko institucije poroke in zakona, lahko in smemo graditi tudi na družbenem spolu, kjer smo lahko voditeljice, memedžerke, direktorice in revolucionarke?

Imate prav, biti mati je ena od vlog, ki jo inkarnira večina žensk. In verjetno je res vse več teh, ki ne želijo postati matere, saj lastna življenja osmišljajo drugače. Nekatere otrok ne morejo imeti, a vse več je žensk, ki jih imeti ne želijo. Da se takšne odločitve obsoja, je razumljivo. Svoboda je bila vselej stvar presoje in kontemplacije, a klasičnih navez in verig osvobojena ženska misli in deluje drugače. In kot sami pravite, vas mati nagovarja k »normalnosti«. Po Foucaultu je normalnost le večinska oblika psihoze – torej, v neki družbi je normalno tisto, kar je večinsko. In ker večina žensk lastno življenje osmisli s potomstvom, je to pričakovanje v zvezi z vlogo, ki naj bi jo ženska opravljala. Tako tiste, ki otrok nimajo, običajno ne sočutijo in s tem ne razumejo teh, ki jih imajo in obratno. Vzgoja in skrb za potomstvo je brez dvoma zahtevna naloga. Nič manj zahtevno pa ni sodelovati v poslovnem in družbenem svetu. In če imamo dandanes možnost izbire in dokaj svobodno kreiranja identitet, naše prednice le te niso imele. Zato je prav, da se teh darov zavedamo in si kot ženske stojimo ob strani.

Svetujem vam, da ta del življenja izživite. Če se vam želja po otroku rodi, kar je seveda možno ob morda drugem parterju ali v drugem kontekstu, boste tej želji prisluhnili. Časa imate še vedo več kot dovolj. Vse več je tudi žensk, ki prvič zanosijo po štiridesetem letu. Kar se pa tiče postave in »garanja zanjo«, je prav, da ste aktivni. Obenem pa je tudi primerno, da gradite na notranjih kvalitetah, ne le izklesani postavi. Otrok je ne bo skvaril, morda vas bo le še bolj motiviral k celostni skrbi zase. Srečno!