Če ste v dvomih, poiščite pomoč

Pri vsem hudem, kar ste preživeli, vam je mati že od začetka samo otežila okoliščine, namesto da bi vam pomagala. Tako kot žal še mnogo žensk ne razmišlja s svojo glavo in nima svojih stališč, tudi vaša mati gleda na posilstvo kot mnogo (pretežno) moških, ki se niso sposobni otresti patriarhalnega odnosa do ženske in krivdo in odgovornost za gnusna dejanja zvalijo nanje. Vsi odrasli ljudje so odgovorni za svoja dejanja in za posilstvo je vedno odgovoren posiljevalec, pa naj ga ženska še tako izziva ali hodi okrog pomanjkljivo oblečena. Imeli ste šestnajst let, on pa trideset, ko vas je, s kakršno koli pretvezo že, zvabil k sebi domov. Dovolj je, da ste se uprli. Kadar ženska reče ne, je ne, in pika.

Spolno nasilje je posebno huda oblika nasilja, ker je napad z namenom razvrednotenja, ponižanja in ustrahovanja ženske, vedno je zraven tudi sadizem. Potrebovali ste zdravljenje, ki je bilo glede na to, kar ste napisali – družina, otrok, mož – uspešno. Skoraj v celoti vam je uspelo preseči preteklost. Z vami res ni nič narobe, kot vam je rekla zdravnica. Notranje ste močni, ker verjetno že nekaj časa prenašate obrekovanje sosede, posiljevalčeve žene. Če vas prav razumem, vas najbolj teži, ker se bojite zaupati možu, kaj ste doživeli. V tem vas popolnoma razumem. Najslabšo mogočo izkušnjo ste dobili od svoje matere. Ko ste ji zaupali, kaj se vam je zgodilo, vas ni zavarovala, ni vam ponudila sočutja in opore, naložila vam je celo krivdo, a niste popolnoma nič krivi. Izdala vas je torej oseba, ki naj bi vam bila najbližje, ki naj bi ji najbolj zaupali. Zdaj se bojite, da vam mož ne bo verjel in vas bo tudi on obsojal.

Soseda je seveda prizadeta, ker jo je mati seznanila z dejstvom, kaj vam je naredil njen mož. Materina poteza je bila povsem neprimerna, ker vam je spet le škodila. Soseda se brani s tem, da vse zanika. Ker pa so se govorice o dogodku verjetno širile, se vam še vedno poskuša maščevati, ker ste po njenem krivi za njen slab ugled, ne pa mož oziroma sama, ker vas obrekuje in širi laži. Dobro je edino to, da njen mož ne živi več v vaši bližini.

Kakšen je vaš mož v odnosu do vas, koliko sta si blizu in ali si drugače zaupata in se razumeta, niste napisali. Vsekakor je to, kar ste mu zamolčali, ovira, da bi si bila lahko resnično blizu. Če je čustveno topel in ljubeč, bi vam prav on lahko najbolj pomagal. Sami se boste morali odločiti, ali mu boste povedali ali ne. Morda bi bila vaša odločitev lažja, če bi se pogovorili s strokovnjakom, morda z osebo, h kateri ste že hodili na terapijo oziroma zdravljenje.