Mamo opogumite, da naredi korak naprej

Pozdravljeni,

najlepša hvala za zanimivo pismo, ki kaže na to, kako se naš način gledanja na stvari spreminja z odraščanjem. Ločitev je eden najbolj stresnih dogodkov v življenju osebe in nanjo vsak odreagira drugače. Kadar so v partnerski zvezi tudi otroci, sta razhod in dinamika po njej še toliko težja in zapletena.

Vsaka mati si želi, da so njeni otroci srečni in da odrastejo v zadovoljne in izpolnjene ljudi, zato razumem odločitev vaše mame, da v življenje po ločitvi ni več želela spustiti novega partnerja. Na prvo mesto je postavila svoji dve hčerki in v ključna leta vajinega razvoja ni vpletala drugega moškega. Zagotovo je presodila, da ji bo tako lažje, verjetno je tudi menila, da vaju bo s tem najbolje obvarovala in zaščitila, za kar ste jih lahko hvaležni.

Vendar pa zdaj s sestro nista več otroka, odrasli sta, najverjetneje tudi samostojni, in kot omenjate, stvari vidite drugače. Svoji mami želite le najboljše in ji privoščite partnerja, ki bi jo osrečil, zdaj, ko sta vidve zapustili družinsko gnezdo. Mislim, da bi bil pogovor z vašo mamo o tem zelo dobra ideja. Predvsem zato, ker se bo lahko sprostila in ugotovila, da je zdaj prišel čas za njeno uživanje.

Ponujam vam nekaj nasvetov, kako lahko pristopite k stvari, da bo vajin dialog uspešen. Zahvalite se ji za vsa leta, ki jih je posvetila vama s sestro in vajini vzgoji. Dajte ji vedeti, da je dobro opravila svojo materinsko vlogo – vsak izmed nas namreč potrebuje potrditev svojega dela – in da lahko zdaj brez slabe vesti ponovno zaživi kot ženska. Opogumite jo, da naredi naslednji korak, to bo potrebovala, saj problem ni toliko v tem, da potrebuje vaše dovoljenje, ampak da si mora sama dovoliti, da v življenje spet privabi ljubezen.

Verjetno ne bo lahko, saj je navajena na en način funkcioniranja, morda se celo boji ponovnega občutka zapuščenosti, ampak če ji boste v oporo in jo spodbujali pri tem, da znova zaupa in v svoje srce spusti novo moško osebo, lahko njeno življenje postane še lepše in še bolj izpolnjeno. Imate zelo dober namen in predlagam, da vztrajate pri tem. Želim vam vso srečo!