Živite zase in ne za druge

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Zelo lepo je slišati, da ste tako dobro prenesli razhod z možem in da ste znova našli srečo, to je velik korak, ki ne uspe vsakomur.

Vaša težava je žal mnogim ljudem predobro znana. Pritiske okolja doživljamo vsi na tak ali drugačen način, a se z njimi različno spopadamo. Če bi živeli denimo v velemestih, kot so Milano, London ali Pariz, pritiskov, kot jih opisujete, verjetno res ne bi čutili, saj se ob tako velikih številkah prebivalcev, ljudje ne menijo preveč drug za drugega. Vendar pa ste vi doma v majhni vasici, kar ima svoje prednosti, a žal tudi pomeni, da živite bolj pod drobnogledom vaših sosedov in sovaščanov. Menim, da imate dve možnosti, lahko spremenite okolje, torej se preselite v večje mesto, ali pa postavite jasne in zdrave meje.

Sama bi vam vsekakor priporočala, da najprej poskusite z drugo rešitvijo, saj je ne glede na to, kje ali s kom živimo, postavljanje meja v odnosih z ljudmi pogoj za srečno življenje. Pri sebi boste morali razčistiti, koliko vam pomeni odobravanje in koliko graja okolja. Nekateri si ne predstavljajo življenja brez odobravanja okolice, a moj nasvet je, da dobro premislite in se vprašate, ali vam bo vaša okolica, če zadovoljite njene kriterije, stala ob strani, ko boste to potrebovali. Vas bo vsak dan vprašala, kako ste? Vam bo pomagala, ko boste zboleli? Bo z vami preživljala praznike? Preživljala z vami prosti čas? Skratka, bo okolica lahko nadomestila to, kar iščete na zmenkih in v partnerstvu?

Menim, da je osebna sreča veliko bolj pomembna kot to, kaj si o nas misli okolica. Sosedi in znanci danes obrekujejo vas, jutri bodo že nekoga drugega, to je bolj ali manj človeška narava. Ne ženite si k srcu opazke, velika verjetnost je celo, da jih širijo tiste osebe, ki vam skrivaj zavidajo vašo ljubezensko življenje in srečo.

Živite zase in ne za druge. Prestali ste že veliko preizkušenj in zaslužite si srečo, predvsem pa, da prisluhnete sebi, saj vi veste, kaj vas veseli in kaj ne. Ne dovolite, da bi vas zlobni jeziki prikrajšali za to, da najdete ljubezen, saj kot pravi pregovor: »Življenje brez ljubezni je kakor leto brez pomladi.« Vso srečo vam želim!