Prisluhnite hčerki in skupaj raziščita pozitivne in negativne plati spletne kariere

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, ki razkriva problematiko, s katero se danes sooča vse več staršev. Vrednote v družbi se spreminjajo in mladi imajo danes zelo drugačne poglede na svet, kot so jih imeli njihovi starši ali celo stari starši. To seveda ni nič novega, saj so spremembe edina stalnica v naših življenjih, a vsaka novost skriva pasti in nevarnosti, zato vas razumem, da ste zaskrbljeni.

Instagram in podobna družbena omrežja žal prikazujejo izkrivljeno sliko realnosti, saj tam ljudje delijo le lepe in, kot ste sami ugotovili, do popolnosti urejene podobe svojega življenja, kar je lahko zelo zavajajoče v času odraščanja. Uspeh spletnih vplivnežev je virtualen, ali kot mu pravim sama filtrirani uspeh, saj prikazujejo le tisto, kar jim koristi, težav, preizkušenj in neprijetnosti pa načeloma ne, ker niso klikabilne in jim ne prinašajo denarja. Prav tako spletni vplivneži ne postanejo uspešni kar čez noč, ampak se tudi na internetu v ozadju skriva veliko trdega dela, da nekdo doseže status influencerja, ki se lahko preživlja s svojimi objavami. Tega zadnjega se njihovi mladi sledilci žal premalo zavedajo in morda tudi vaša hčerka trenutno vidi le lahko pot do uspeha.

Po drugi strani pa je še vedno veliko poklicev, ki jih družbena omrežja ne osvetljujejo, denimo poklic zdravnika, pravnika, psihologa, ekonomista, inženirja ipd. Vsi ti opravljajo za družbo pomembna dela, a ker svojih dosežkov dnevno ne dokumentirajo na Instagramu, njihov vpliv in uspeh generacij, ki danes odraščajo s telefoni v rokah, niti ne doseže. Ti ljudje živijo resnična življenja in žanjejo uspehe v realnosti, znano pa je tudi, da je pot do vsakega izmed teh poklicev dolga in naporna ter polna odrekanj.

Kako torej vaši hčerki predstaviti vse to? Najboljši način, da se ji boste približali in ji ponudili nasvete, ki jih ne bo takoj zavračala, je, da se pogovarjate z njo o vsakdanjih stvareh in ji tu in tam povsem spontano pokažete pozitivne primere ljudi, ki so uspešni tudi na drugih področjih, predvsem v realnem življenju. Glede na njeno starost s prisilo ne boste veliko dosegli, prav tako ne s pridiganjem, vam bo pa prisluhnila, če vi najprej pokažete zanimanje za njene interese in takrat izkoristite priložnost tudi za pogovor o manj vidnih in manj prijetnih plateh kariere spletne vplivnice.

Morda bo nekoliko spremenila mnenje, ko bo spoznala, da morajo tako spletni vplivneži kot ljudje v drugih poklicih za uspeh trdo delati in se marsičemu odreči. Če ob tem svojega dela še ne marajo najbolj ali jih ne osrečuje, je takšna kariera, četudi uspešna, recept za zelo mučno življenje. Denar resda olajša bivanje, a če so naša življenja in odnosi v njem prazni, jih ne napolni še tako zajeten bančni račun.

In ne pozabite, tudi vi s svojim življenjem in delovanjem dajete hčerki zgled. Če ji vi pridigate eno, delate pa drugo, ne boste veliko dosegli. Morda gre le za prehodno obdobje in hčerko zanima to, kar zanima njene vrstnice, pa bo kmalu minilo. Morda pa boste v odkritih pogovorih z njo spoznali, da se zelo dobro zaveda vseh plati življenja spletnih vplivnežev in si to resnično želi postati. Če je pripravljena za to trdo delati, vam svetujem, da ji stojite ob strani in jo s pravimi vrednotami usmerjate po poti, ki je brez ustrezne podpore bližnjih lahko kljub virtualnim všečkom zelo osamljena in polna nevarnih skušnjav.