Znebite se togosti in spoštujte hčerkine odločitve

Vse razburjenje in napetosti v vaši družini so popolnoma nepotrebni. Z možem se zelo motita, če krivdo za nastalo situacijo pripisujeta hčerki. Mnogo staršev težko sprejema dejstvo, da njihovi otroci odraščajo. Zdravo odraščanje pomeni tudi avtonomno razmišljanje in sprejemanje lastnih odločitev, seveda pa tudi prevzemanje odgovornosti zanje. Konflikti nastanejo, ko starši ne zmorejo sprejeti tega dejstva. Mislijo, da naj bi otroci prevzeli njihove življenjske navade in življenjski stil. To so ljudje, ki se nikoli ne vprašajo, kako živijo sami. Ali je njihov življenjski stil zdrav, ali so v zadnjih dvajsetih ali tridesetih letih spreminjali svoje življenjske navade glede na odraščanje otrok pa tudi na spremembe v družbi.

Družina je skupina, ki se nenehno spreminja. Starši naj bi zmogli sprejemati spremembe in se jim prilagajati, ko jih prinesejo različne življenjske okoliščine. Družinska dinamika je zelo različna v družinah z majhnimi otroki, od družine z osnovnošolci ali družine, kot je vaša. Funkcionalna je le tista, ki zmore obvladati vse te spremembe. Tukaj se vam je zataknilo. Sprejmite dejstvo, da nismo starši vedno najbolj pametni in vsevedni.

Vaša hčerka ni niti malo odgovorna za odnose v družini. Odgovorna sta vidva z možem. On je prenapet in nedojemljiv za spremembe, vi pa ste pasivni in želite umiriti ter zgladiti spore. Tako ne boste rešili ničesar. Z možem se poskusita vsaj malo znebiti togosti in si pridobiti prožnejše mišljenje. Zavedajte se, da ni problem v načinu prehranjevanja. Ne glede na to, da se ne strinjate s hčerkino odločitvijo, vam mora biti jasno, da je to njena odločitev. Do nje ima vso pravico, ker ni več majhen otrok. Če želite, da vaju bo spoštovala, potem tudi vidva spoštujta njene odločitve.

O načinih prehranjevanja ne bom razpravljala, ker to ni moja stroka. Glede na to, kar ste napisali o hčerki, se mi zdi, da je zdravo, odločno mlado dekle, ki se samoizobražuje in ji ni vseeno, kako živi. Širi svoje obzorje in pridobiva znanje. Taki inteligentni mladi ljudje so bili pogosto naporni v otroški dobi, ker jih je vse zanimalo, tako kot vašo hčerko. Moja izkušnja je, da se tudi starejši lahko od mladih kaj naučimo, če le nimamo predsodkov in se ne počutimo ogroženih. Bodite strpni do hčerke pa tudi ponosni nanjo ste lahko. Vidva z možem pa dobro premislita, kaj je zabrusila očetu o njegovi prehrani.