Ustvarite pozitivno samopodobo

Človek je odnosno, dialoško bitje. Učloveči se lahko le v odnosu, v stiku z drugo osebo. Otroci z materjo in očetom, odrasli s partnerjem, možem, ženo … Vam se je zalomilo oziroma se je zalomilo kar nekajkrat, če upoštevamo večkratno razhajanje z drugo partnerico. Ste se morda vprašali, kaj je pri tem narobe? Ne mislim vaše prve žene in druge izbranke, ampak da se vse to dogaja vam?

Navadno se ne zaljubljamo v realne, prave osebe, ampak v imago, v naše predstave o teh osebah. Priporočam vam, da si preberete knjigi H. Hendrixa Najina ljubezen in Z. Milivojevića Formule ljubezni. Verjamem, da boste v njiju našli marsikateri odgovor na svoje težave.

Nezavedno nosimo s seboj zgodovino odnosov iz primarne družine in jih navadno ponavljamo v novih odnosih, novi družini. Temu rečemo scenariji. Zato boste morali problem reševati pri sebi, ne pri partnericah. Scenariji so podzavestni in se nehote ponavljajo.

Predvidevam, da se boste morali lotiti svojih odnosov s pomembnimi osebami iz otroštva in mladosti (mamo, očetom …). Razumski uvid v vaše težave ne bo dovolj, kajti čiščenje odnosov s primarno družino je proces, ki po mojih izkušnjah traja od tri do štiri leta. V tem procesu imate možnost ustvariti pozitivno samopodobo, opraviti z občutki krivde in sramu ter postati pokončna, zrela oseba.

Priporočam vam, da poiščete strokovnjaka, da bosta prehodila to pot skupaj (še bolje v skupini), kajti sami jo boste težko zmogli. Želim vam veliko uspeha in tudi poguma.