Partner mora poznati vaše razloge

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Pojdiva najprej k vašemu zadnjemu vprašanju, ali ima vaš partner pravico, da v vašo družbo vabi osebo, ki je vi ne marate. Pravica je zanimiva beseda. Vsak ima pravico, da se druži, s komer si želi, a ko smo v partnerstvu, pravice spremljajo tudi dolžnosti. Če torej želimo imeti dober odnos s partnerjem, je prav, da spoštujemo mnenja in odločitve drug drugega ter ne počnemo stvari, za katere vemo, da bodo prizadele partnerja.

Glede na povedano sem radovedna, ali vaš partner res razume, kako zelo vas moti njegova prijateljica. Napisali ste, da ste mu v preteklosti že omenili, da vam druženja z njo niso všeč. Pa ste mu povedali tudi, zakaj? Kakšni so vaši razlogi za to? Morda vaše izjave ni vzel resno, ker ne pozna ozadja, ali pa jo je razumel samo kot trenutno čustveno reakcijo?

Dobro bi torej bilo, da se s partnerjem še enkrat iskreno pogovorite o tem in mu poveste, zakaj njegove prijateljice ne marate. Če razlogov za to, da vam ni všeč, nimate, pa vam naprej svetujem, da pri sebi razmislite, kaj je tisto, kar vas je pri tej ženski zmotilo, in zakaj je ne želite v svoji družbi? Se bojite, da sta z vašim partnerjem preveč navezana? Gre morda za ljubosumje? Ali vam ni všeč njeno obnašanje, njene vrednote, morda vpliv, ki ga ima njeno prijateljstvo na vašega partnerja? Morda vam je nelagodno odgovoriti na ta vprašanja, a če želite imate kakovosten odnos z vaši partnerjem, je nujno, da ste iskreni najprej do sebe in tudi do njega.

Svetujem vam tudi, da ste v pogovoru s partnerjem prijazni, ne glede na to, kako zelo vas moti ta ženska, se potrudite biti spoštljivi, ko govorite o njej, saj je njegova prijateljica. Negativni pristop že takoj na začetku vam ne bo pomagal, ampak kvečjemu partnerja odvrnil od bistva problema.

Najslabše, kar lahko storite, je, da ne rečete nič in kuhate zamero, zato spregovorite na glas o svojih občutkih. Šele takrat boste videli njegovo reakcijo in se odločili, kako naprej. Če sta oba zreli osebi in se imata rada ter vama vajin odnos in družina pomenita veliko, bosta skupaj našla rešitev, ki bo zadovoljila oba.