Koronavirus. Lekcija za vse nas. A ne samo kot grožnja našemu zdravju, temveč predvsem nauk o politično-ekonomskem sistemu, ki vodi ta svet, in posledicah neurejenega javnega zdravstva. Pojdimo lepo po vrsti.

Nedvomno drži, da Kitajski vedno znova uspe ustvariti ozračje, ki namiguje na prikrivanje. Neredko se ob izbruhih epidemij pojavijo sumi, da je virus ušel iz laboratorija, da smo vsi ljudje samo poskusni zajci korporacij. Žal pri koronavirusu covid-19 to ne drži, saj so epidemiologi zelo jasno pokazali na krivce, netopirje. Dejstvo št. 1. Kaj se je zgodilo s 33-letnim dr. Li Wenliangom, kitajskim oftalmologom iz Wuhana, ki je že decembra lani kolegom povedal za covid-19? Dejstvo št. 2 je, da je dejansko zbolel, saj je tudi sam poslal v svet fotografijo sebe iz bolnišnice. Ne vemo pa, ali je umrl, ker mu ni bilo več pomoči ali ker mu je niso nudili. Pa aktivist Chen Qiushi, ki je kar čez noč izginil? Ubili so ga, gotovo, pišejo družbena omrežja. Zorana Baković, Delova dopisnica iz Kitajske, se ne strinja: »Kitajci so bili vedno navajeni svoje težave reševati lokalno. Če je bilo ljudstvo nezadovoljno z umazanim okoljem v Guandongu, na primer, je oblast problem reševala tam. Zdaj je drugače. Težave ni mogoče več zadržati v le eni sami provinci. Zdaj imajo vsi Kitajci isti problem. In da bi oblasti dejansko umorile žvižgača? Ne ne, dvomim, da bi tvegale. Kitajska oblast ni več vsemogočna. Najbrž je v kakšnem hotelu.«

Zdaj Kitajska obljublja, da bo zdravljenje krila stoodstotno, a preden ta vest pride do zadnjega kmeta, bo kašljal. In kašljal bo tako dolgo, dokler ne bo z gotovostjo vedel, da ga pot iz bolnišnice ne bo »ubila«.  

Se bolezen širi, ker je Kitajcem higiena neznanka? Ne! Dejstvo št. 3. Bolezen se je tam razrasla zato, ker so se v zadnjih letih ponovno pojavile tržnice živih živali. Od tam prihaja zato, ker je Kitajska v zadnjih dvajsetih letih doživela neverjetno urbanistično ekspanzijo. Na desetine milijonov ljudi se je iz vasi preselilo v mesta, ta rastejo kot gobe po dežju in se zažirajo v prostor divjih živali. Potem je tu še odlična infrastruktura. Če greš s hitrim vlakom iz Wuhana v Peking, si na cilju v štirih urah.

Preberite še: Nika Vistoropski: Če lahko, moraš

In hitro naraščanje obolelih? Ko so kot metodo diagnosticiranja dodali tudi CT-slikanje pljuč, se je število obolelih povečalo desetkratno. Krasno, število žrtev koronavirusa bo končno postalo bolj realno! Niti ne. Saj si vsi ljudje ne morejo privoščiti iti k zdravniku. Dejstvo št. 4. Kitajska je v zadnjih letih veliko naredila na področju zdravstva, a žal le zasebnega. Čeprav je centralna vlada na svoji spletni strani potrdila, tako nam je povedala Zorana, da bo krila kar 60 odstotkov stroškov zdravljenja, to še vedno pomeni 40 odstotkov na plečih ljudi. Vsi nezavarovani, in teh ni malo, morajo ob prihodu v bolnišnico položiti depozit. Zdaj Kitajska obljublja, da bo zdravljenje krila stoodstotno, a preden ta vest pride do zadnjega kmeta, bo kašljal. In kašljal bo tako dolgo, dokler ne bo z gotovostjo vedel, da ga pot iz bolnišnice ne bo »ubila«. No, njega in nekaj rodov za njim. Kot Američane recimo. Kjer »očetove« stroške zdravljenja nosijo še sinovi in vnuki. Prav je, da zganjamo paniko. A najbolje tako, ki ima konkretne učinke pri ohranjanju socialne države. Nič ni samoumevno.