Betka, vem, da dam ni najbolj vljudno spraševati po starosti, pa vendar, kako se počutite pri svojih ... saj ste že dosegli štirideseta?

Konec leta jih bom imela 48. V mislih že snujem zabavo za okroglo številko.

Boste pripravili kaj posebnega?

Druženje z vsemi tistimi ljudmi, ki mi ogromno pomenijo. Z mano so se vzpenjali in spuščali vsa ta leta in vplivali na moje življenje oziroma še vedno. Sanjam o tem, da bi jih videla hkrati na istem mestu, ker jim želim veliko lepega povedati v zahvalo za stkane vezi. Za skupno plavanje proti toku in z njim. Izrazito osebno bo. Ni jih malo.

Gibanje mi daje ogromno, res. Manj sem sitna, več je kreativnih iskric, uspeva mi krepiti miselni fokus. Nimam občutka, da naokrog hodim v dveh gubah. Svet je svetlejši. 

Elizabeth Taylor je izjavila, da so bila štirideseta najboljša leta v njenem življenju. Kaj pravite vi? Ali je štiridesetka mejnik, vrhunec ali bolj odskočna deska za še nekaj lepšega?

Zame je to čas, obdobje, ko se mi zdi, da sem našla, kar sem iskala. Z zavedanjem, da sem še vedno sredi tisočerih možnosti. Vesela, da nosim v sebi otroško navdušenje, ki mi pomaga tvegati. Vseeno mi je, če kdo reče, da sem kdaj otročja, ker zdaj dobro vem, da sem edino tako celovita. Obkrožajo me ljudje, s katerimi sem priklopljena na iste vene. Več ne potrebujem. Sanjam, hrepenim, ljubim. Z eno besedo – živim.

Vaš nasmeh, glas in toplina, ki jo izžarevate, so nalezljivi. Kaj vas dela tako polno življenja, poleg vsakodnevnih pohodov na Šmarno goro v družbi zvestega štirinožnega prijatelja, občasno pa tudi družinskih članov?

Ooo, kako ste prijazni. Hvala. Gibanje mi daje ogromno, res. Manj sem sitna, več je kreativnih iskric, uspeva mi krepiti miselni fokus. Nimam občutka, da naokrog hodim v dveh gubah. Svet je svetlejši. Najpomembneje pa se mi zdi, da sem poklicno našla svoje poslanstvo. Če ga ne bi, vi dobre energije ne bi zaznali. Verjamem, da je ustvarjalnost tista gonilna sila, ki ti daje krila do konca.Poleg stalnega gibanja, pri katerem človek uživa, se je treba tudi zdravo prehranjevati. Stavite na vsak dan doma skuhano zdravo prehrano. Kaj trenutno najraje pripravite, ko ste sami, in kaj, ko z vami obeduje še družina?

Ena od mojih strasti je kuhanje, ja. Vsekakor doma, razen ob redkih izjemah. Zdravo je, če jemo vse, vendar točno vemo, kje je zraslo in kako. Ta del vzame več časa kot kuhanje samo. Moje najljubše jedi so tiste na žlico in različne solate. Moja dva imata rada meso. No, če dam skupaj eno in drugo, upoštevajoč, da se na moji strani običajno zvrstijo trije krožniki juhe, mi še vedno uspe zadovoljiti vse naenkrat.

Kaj pa drobni užitki, pregrehe, razvade, ki življenje delajo še bolj pestro, dinamično – nam kakšno zaupate, pa čeprav nanjo niste najbolj ponosni?

Seveda so, ampak dokler po njih posegam z radostjo, se jih ne želim otresti in ne priznam, da so slabe.

Pred sedmimi leti sem v letu dni prebolela pet pljučnic zapored. Spravile so me v globok obup, ki je rodil konkreten načrt. Žal vam ne bom povedala nič novega, ker gre samo za uvedbo gibanja vsak dan brez izgovora. 

Kako ste zadovoljni z zdravjem, so bili doslej kakšni zapleti? Če ja, kaj vam jih je pomagalo rešiti, poleg prej naštetega?

Pa so res bili, kar konkretni. Pred sedmimi leti sem v letu dni prebolela pet pljučnic zapored. Spravile so me v globok obup, ki je rodil konkreten načrt. Žal vam ne bom povedala nič novega, ker gre samo za uvedbo gibanja vsak dan brez izgovora. Trkam na les: do danes se me ni lotil niti prehlad. Ko bova obe stari več kot osemdeset let, me spomnite, da obnoviva tole temo. Poznam nekaj ljudi, ki so že v teh letih; čili, zdravi in polni življenjske energije so po njihovih besedah samo zato, ker so športno aktivnost načrtno začeli intenzivno vlagati v svoje življenje pri dvajsetih.

Zaupajte nam eno misel, stavek, ki ste ga nazadnje prebrali in ga čutite kot trenutno življenjsko vodilo?

Nikogar ne obsojaj. Ničesar ne pričakuj. Ukrepaj.