Kaj nam na področju ličenja prinaša jesen?

V ospredju je kovinski lesk, tako v senčilih za veke in rdečilih za ustnice kot tudi lakih za nohte. Na vekah si lahko privoščite barve, ki jih drugače ne bi nosile, denimo rdeča, črna in zlata so videti čudovito v kovinski različici. Nanesete jih kar na celotno veko in obvezno zaključite videz z veliko maskare, tudi grafično črno črtalo za oči je dobrodošlo. Če se boste odločile za tako zadimljene oči, jih kombinirajte z nevtralno šminko. 

Ko želite poudariti ustnice, pa poskrbite za sijočo kožo, na veke nanesite zgolj črtalo ali maskaro, ustnice pa obarvajte v čokoladne odtenke ali odtenke jagodičevja, ki bodo to jesen najbolj modni. Za bolj naraven videz lahko rdečilo nanesete brez črtala samo s tapkanjem s prstom, kar bo ustvarilo rahlo poudarjene ustnice mehkih potez. 

Če niste navdušene nad močno obarvanimi ustnicami in vekami, si letošnjo jesen privoščite monokromatski videz v odtenkih rožnate, ki ga dosežete zelo preprosto, lahko že z enim izdelkom (najboljše so kremaste teksture), ki ga uporabite na vekah, licih in ustnicah. Maskara bo to jesen še posebno modna, nanašale je bomo veliko in tudi na spodnje trepalnice, saj se vrača pajkast videz. Kar se tiče obrvi, smo spet pri naravnih, lahko so celo bolj neurejene, štrleče, če ste res drzne, pa si jih povsem pobelite. 

Kremo za oči vedno uporabim tudi na ustnicah, ker je koža na teh dveh predelih najtanjša in občutljiva ter potrebuje dodatno nego. 

So snovalci smernic ličenja upoštevali tudi koronsko krizo in nošenje mask? Se lahko zgodi, denimo, da šmink sploh ne bodo več izdelovali?

Ne vem, ali so že našli tako drastičen odgovor na krizo, a zagotovo se od šmink zlepa ne bomo poslovili. Ko nosimo masko, v ospredje sicer bolj pridejo oči in obrvi, a čez dan jo pogosto snamemo, zato je še veliko pomembnejše vprašanje, kako obstojna sta puder in rdečilo za ustnice, ki ju uporabljamo.


Na kaj moramo biti torej pozorne pri izbiri pudra in šminke?

Dodatna toplota in vlaga, ki se pod masko ustvarjata z dihanjem, topita puder in druga ličila, ki smo jih nanesli na spodnji del obraza. Tudi če boste izbrale bolj obstojne pudre, jih obvezno zaščitite s končnim nanosom pudra v prahu ali kamnu. To je trik, ki ga uporabljajo vsi umetniki ličenja, zlasti ko želijo, da ličila na obrazu zdržijo ves dan ali vso noč, ne da bi se razmazala. Brezbarvni puder v prahu, ki je namenjen fiksiranju, lahko nanesete tudi čez šminko in jo tako utrdite na ustnicah, ali pa izberite rdečila z mat učinkom, ki se posušijo in so zato obstojna dlje.

V obdobju karantene in dela od doma, o katerem se zdi, da bo postal način dela prihodnosti, smo ljudje posvojili nekoliko bolj sproščen slog, povečala se je prodaja trenirk, tudi prodaja dekorativne kozmetike je začela upadati. Menite, da se bomo ženske povsem odpovedale ličilom?

Res so mnoge v karanteni pospravile ličila, kar je bilo dobrodošlo za kožo, da je za nekaj tednov zadihala. A tudi če si ves dan doma, je občutek, ko se urediš, povsem drugačen. Navsezadnje se ženske ličimo zase, ne za druge. Mislim, da si bomo ne glede na način dela in življenja vedno rade nanesle maskaro ali poudarile ustnice z rdečilom. To je ženski ritual, ki ne bo šel iz mode. 

Ob nošenju maske si privoščite večji poudarek na očeh. Foto: Fashutdinova Tatiana/Shutterstock

Kaj je pravzaprav osnova dobrega ličenja?

Negovana in sijoča koža vedno pritegne največ pogledov, zato je osnova dobrega ličenja najprej skrb za kožo. Velikokrat je dehidrirana, zato je zelo pomembno, da ji dodajamo vlago s pomočjo serumov, ampul in vlažilnih krem. Zdaj nam je tudi že vsem jasno, da se moramo zaščititi pred soncem ne glede na letni čas, saj sončni žarki pospešujejo staranje kože. Smiselno je, da ima vaša dnevna krema zaščitni faktor najmanj 30, saj tako nikoli ne boste pozabile na zaščito. Za dobro prekrvitev lahko poskrbite tudi tako, da si obraz umijete s toplo vodo, se z brisačo nežno podrgnete, nato pa še enkrat umijete s hladno vodo. Šele ko se skrbno posvetimo koži, pridejo na vrsto puder, maskara, rdečilo za lica in šminka ali bleščilo za ustnice. 


Posvečate se tudi oblikovanju obrvi, pravite, da bodo to jesen modne bolj naravne, a to verjetno ne pomeni, da lahko skrb zanje povsem opustimo.

Res je, tudi štrleče oziroma skuštrane obrvi, ki nam jih narekujejo modne zapovedi, potrebujejo nekaj nege. Namesto pincete boste potrebovale barvico za obrvi, s katero boste zapolnile praznine, uporabite lahko tudi senčilo za obrvi. Skuštran videz pa boste dosegle z geli, brezbarvnimi maskarami ali sprejem za lase, ki ga nanesete na krtačko in nato z njo počešete obrvi navzgor. Za nekoliko trajnejši videz priporočam barvanje s kano, ki ustvari pudrast videz obrvi. Z njo v enem zamahu pobarvamo dlačice in hkrati na koži ustvarimo zadimljen videz, kar pomeni, da vam ne bo treba vsak dan vrisati manjkajočih dlačic. Kana drži na mastni koži do pet dni, na normalni in mešani pa do 12, dlačice pa so obarvane od štiri do šest tednov.

Si lahko obrvi uredimo in pobarvamo tudi same doma? Kakšen naj bo kontrast odtenka v primerjavi z lasmi?

Vsaj za prvič priporočam, da obiščete kozmetičarko ali nekoga, ki obvlada urejanje obrvi, nato pa lahko obliko ohranjate same doma. Velikokrat se namreč zgodi, da si ženske same prvič populijo preveč dlačic in nato potrebujejo vsaj dva ali tri obiske v salonu, da obrvi spravimo v lepo obliko, če seveda dlačice zrastejo. Barve za obrvi boste našle v drogerijah, če niste zelo drzne in vas mika preizkusiti letošnji trend pobeljenih obrvi, pa raje izberite odtenek, ki je enak korenu vaših las. 

Sanela pri urejanju obrvi prisega na nitkanje, laminacijo in barvanjem s kano, ki ustvari nežno puhast videz naravnih obrvi. Foto: Blackday/Shutterstock

Kakšno ličenje priporočate ženskam po 40. letu?

Po 40. letu je najbolj pomembno vlaženje, zato je pred nanosom ličil vedno treba poskrbeti za temeljito vlažilno nego. Izogibati se je treba gostih, težkih pudrov in izbrati tekoče, bolj lahkotne teksture na vodni osnovi za suhi tip kože. Prav tako ne gre pretiravati z nanosom, debela plast pudra obraz postara. Tudi korektor naj bo tekoč in ne v kremi ali stiku, nanesti ga je treba le v notranji del očesa in čez polovico podočnjakov, zunanji del pa izpustiti, sicer se bodo poudarile gubice.

Rdečila za lica v nežnih toplih odtenkih rožnate in breskve pričarajo svež videz in so idealna za vse tone kože. Nanašamo jih izključno na lica, in sicer na zgornji predel, nikakor prenizko. Na vekah so priporočljivi toplejši odtenki senčil, rjava ali barva breskve, izogibati se je treba hladnih, sivih in bleščečih senčil, ker bodo z njimi oči videti utrujene. Nanos črtala naj bo kar se da blizu trepalnic, šele nato sledi nanos maskare, bolj polne obrvi pa bodo prav tako pričarale mladostnejši videz.

Po 40. letu je obvezna uporaba svinčnika za ustnice, saj s tem, ko jih obrobimo, preprečimo razlivanje šminke v gubice. Pri izbiri odtenkov ni omejitev, tudi močne barve so dobrodošle, glavno je dobro počutje posameznice. Ker mat šminke ustnice dodatno izsušijo, se jim po 40. letu raje izognite in uporabite vlažilne šminke ali bleščila. 

Uporaba svinčnika za ustnice je po 40. letu obvezna. Foto: Puhhha/Shutterstock

Nam lahko zaupate še kakšen splošen lepotni trik?

Kremo za oči vedno uporabim tudi na ustnicah, ker je koža na teh dveh predelih najtanjša in občutljiva ter potrebuje dodatno nego. Če želite z ličili poudariti oči, pa svetujem, da na notranji spodnji rob veke nanesete barvico kožne ali bež barve, to jih odpre, da bodo videti večje in bolj spočite. No, najboljši lepotni trik med vsemi pa je zagotovo nasmeh. Ta polepša vsak obraz.