So lahko korekcijska ali sončna očala v tem času dodatna zaščita proti virusu? Jih je pametno nositi poleg maske, ko gremo v trgovino? 

Kot je znano, se novi koronavirus prenaša kapljično, kar pomeni, da vstopi v naše telo preko sluznice ust, nosu ali oči. Očala nas vsaj delno zaščitijo pred virusom. Predvsem pa se z rokami čim manj dotikajmo oči.

Znano je, da se uporabniki kontaktnih leč pogosteje dotikajo oči, zato je še bolj pomembno paziti na temeljito higieno rok pred in po vsakem rokovanju z lečami. V tem času vsekakor dajemo prednost nošenju očal pred kontaktnimi lečami. 

Kako lahko v tem času dodatno čistimo očala? Smemo uporabljati razkužila ali lahko ta poškodujejo materiale, iz katerih so narejena? Kaj priporočate za čiščenje? 

Priporočljivo je redno čiščenje očal z milom in vodo. Izogibajte se čiščenjem očal z alkoholom, saj alkohol lahko poškoduje okvir očal. Če si morate namestiti očala, je bolje, da namesto prstov uporabite papirnati robec ali blago, ali pa si pred tem temeljito umijete roke.

Foto: Nejc Pernek

Verjetno ni odveč poudariti, da si v tem času ne izposojamo sončnih očal od drugih?  

Izposojanje očal od drugih odsvetujemo že tako ali tako. Vsaka sončna očala naj bodo oblikovana po vašem obrazu, tako da se boste z njimi počutili udobno, sproščeno in samozavestno. Izberite tudi barvni filter, ki najbolj ustreza vašim očem. O tem se posvetujte s svojim optikom.

Je uporaba leč bolj tvegana za okužbo s koronavirusom, ker se dotikamo oči? Je bolje v času karantene nositi očala? 

Znano je, da se uporabniki kontaktnih leč pogosteje dotikajo oči, zato je še bolj pomembno paziti na temeljito higieno rok pred in po vsakem rokovanju z lečami. Če kontaktne leče uporabljate le občasno, je bolj varno uporabljati enodnevne kontaktne leče, ki jih po vsaki uporabi zavržete. V tem času vsekakor dajemo prednost nošenju očal pred kontaktnimi lečami.

Ali optike v Sloveniji zdaj obratujejo in kako dolgo trenutno traja, da dobimo nova korekcijska očala?  

Optika Mali trenutno obratuje s skrajšanim delovnim časom in ob strogih higienskih ukrepih. Očala izdelamo hitro, običajno v nekaj dneh.

V času karantene se spodbuja spletna prodaja. Kako je na področju optike? Je bolje, da se kupci oglasijo v optiki ali je spletni nakup trenutno boljša izbira? 

Odločitev za spletni ali osebni nakup je stvar posameznika. Vsak se mora sam pri sebi najprej odločiti, ali bo kupil nekaj na hitro in za krajši čas ali si bo za nakup vzel malo več časa in bo kupil kakovostna očala, narejena po njegovi meri, ki mu bodo služila dlje. Kakovostna očala so lahko tudi dobra naložba.