Kako je treba pravilno skrbeti za očala?

Podobno kot za roke. Z očali ravnamo nežno, umivamo jih z mlačno vodo z dodatkom milnice. Obrišemo jih s čisto krpo, ki ne pušča sledi. Vedno jih shranjujmo v etuiju in jih nikar ne puščajmo na vročini, npr. poleti v avtu. Antirefleksni sloji na korekcijskih steklih se ob visoki temperaturi lahko poškodujejo.

Pomembno je, da očala dobro speremo z vodo, preden jih obrišemo. Na steklih je namreč lahko groba umazanija.  

Kakšen etui najbolj priporočate?

Po velikosti in obliki se mora prilegati okvirju. Ženske imamo raje trše etuije, ker očala nosimo v torbicah, moški pa mehkejše, ker očala večkrat nosijo v žepih.

Kaj pa krpice oziroma ali smemo čistiti stekla s papirnatimi robčki?

Pomembno je, da očala dobro speremo z vodo, preden jih obrišemo. Na steklih je namreč lahko groba umazanija, npr. pesek s plaže, in z brisanjem kaj hitro naredimo prasko v steklo.Kakšna očala pristajajo ožjim obrazom in katera niso za bolj okrogla lica?

Prvo pravilo je, naj očala ne bodo enake oblike, kot je oblika našega obraza. Zelo veliko pozornost moramo nameniti prileganju na nos. Priporočljivo je upoštevati nasvet optika.

Ali morajo okvirji zakriti obrvi?

Pri izbiri korekcijskih očal praviloma velja, naj zgornja linija očal sledi obliki obrvi. Korekcijska očala naj ne bi segala više od obrvi, lahko pa jih zgolj z zgornjim robom prekrijejo. Drugače je pri sončnih očalih, ki so običajno večja tudi zaradi svoje funkcije zaščite pred UV-žarki in prekrijejo večji predel okoli oči. Sončna očala naj zato prekrijejo tudi obrvi.

Najlažji in najbolj udoben material za korekcijska očala je nedvomno titan. Radi ga imamo tudi zato, ker ni alergogen in se lepo prilega obrazu. Dobro se nosijo tudi acetatni okvirji, predvsem tisti z velikim deležem bombaža. 

Kateri materiali so najboljši za korekcijska očala?

Najlažji in najbolj udoben material za korekcijska očala je nedvomno titan. Radi ga imamo tudi zato, ker ni alergogen in se lepo prilega obrazu. Dobro se nosijo tudi acetatni okvirji, predvsem tisti z velikim deležem bombaža.Kakšna sončna očala so letos najbolj modna?

Trenutne kolekcije priznanih oblikovalcev sončnih očal so minimalistične, brez velikih napisov. Oblike so podobne očalom, ki so jih nosili naše babice in dedki. Močne acetatne okvirje počasi zamenjujejo tanki kovinski, prevladujejo okrogle linije. V naši optiki dajemo prednost majhnim butičnim proizvajalcem. Obožujemo ročno delo in naravne kakovostne materiale. Izbiramo proizvajalce, ki vgrajujejo najkakovostnejša sončna stekla in pomagamo izbrati optimalno zatemnitev in filter za vaš življenjski slog. Očala morajo biti predvsem udobna in nam všečna, da jih radi nosimo in se z njimi dobro počutimo.Vaš modni nasvet?

Korekcijska očala že dolgo niso samo medicinski pripomoček, ampak tudi modni dodatek in soustvarjalke naše celostne podobe. So ena prvih stvari, ki jih ljudje opazijo na nas. Imejmo jih več, za različne priložnosti, tako kot imamo več parov čevljev. Pri izbiri okvirjev se prepustite strokovnjakom. V Optiki Mali imamo veliko znanja in z veseljem vam bomo svetovali.