Kakšne napake moški najpogosteje napravijo pri izbiri obleke za svečano priložnost?

Moški, ki obleke nosijo v službenem času, verjetno lažje najdejo obleko zase tudi za svečano priložnost, vsi tisti, ki obleko oblečejo zgolj ob posebnih dogodkih v življenju, kot so poroke in razne svečane priložnosti, pa imajo pri izbiri pravilnega kroja, barve in ujemajočih se dodatkov navadno malo več težav. Ustrezna izbira obleke za svečano priložnost je seveda v veliki meri odvisna od samega tipa, namena ter nenazadnje lokacije, kjer se ta dogodek odvija. V prvi vrsti je najbolj pomembno, da je obleka, ki jo izberejo, ustrezne velikosti, prilegati se mora ramenom, pravilne dolžine pa morajo biti tudi rokavi suknjiča in hlačnic. Barva srajce, obutve, nogavic in ostalih modnih dodatkov pa naj pristaja barvi obleke oziroma zapovedi oblačenja na samem dogodku, v kolikor ta obstaja.

Prepričan sem, da bi si moral vsak moški, ki obleko potrebuje bodisi za posebno priložnost, kot za dnevno nošnjo, vsaj enkrat v življenju privoščiti obleko po meri. 

Krojaški mojstri bodo z enim pogledom opazili, ali moškemu obleka pristaja ali ne. Katere so ključne točke, ki jih lahko preveri vsak posameznik, ko ni prepričan, ali mu je prav ali ne?

Najpomembnejše pravilo pri nošenju moške obleke, še posebno za slovesno priložnost, je ustrezna velikost. Pri izdelavi moške obleke po meri se je, kar se tiče velikosti, glavnega pravila najlaže držati. Tako poznavalci kot laično oko morajo biti pri moški obleki še zlasti pozorni na pravilno dolžino hlačnic, dolžino rokavov pri suknjiču in samo prileganje obleke, v kateri se mora moški kljub elegantnemu videzu počutiti nadvse udobno. Ustrezna dolžina hlačnic je pri moških oblekah za slovesne priložnosti zelo pomemben dejavnik videza obleke. Hlačnice se ne smejo gubati na čevljih. Pri klasičnem modelu hlač na rob se ravnamo po preprostem pravilu: ko moški stoji brez čevljev, naj zadnji del hlačnice sega do tal, pri sprednjem delu hlačnice pa je dopustna največ ena guba. Govorimo seveda o klasičnem modelu hlač. Pri ožjih modelih hlač pa so hlačnice lahko krajše, tako da se vidi ves čevelj. Dolžina rokavov suknjiča naj sega približno dva prsta pod kostjo zapestja, kadar ima moški roke spuščene sproščeno ob telesu. Dolžina suknjiča mora biti usklajena s srajco, katere dolžina rokava mora biti vidna izpod suknjiča za približno centimeter do centimeter in pol. Trgovine s hitro modo ponujajo vedno več moških oblek, a dobri krojaški mojstri so po svetu še vedno izredno cenjeni. Zakaj izbrati obleko po meri? 

Prepričan sem, da bi si moral vsak moški, ki obleko potrebuje bodisi za posebno priložnost, kot za dnevno nošnjo, vsaj enkrat v življenju privoščiti obleko po meri. Tako bo lahko občutil razliko v izdelavi, materialih in nenazadnje idejni zasnovi, kar se bo posledično odražalo v vrhunskem udobju pri nošenju in unikatnosti. Vedno večji ponudbi oblek v trgovinah s hitro modo kot opazovalci seveda sledimo, a s šivanjem po meri v Morro Sarotriale prisegamo na povsem drugačen koncept dela in sledimo svoji filozofiji. Stavimo na vrhunsko izdelavo, uporabi naravnih, kvalitetnih materialov sledljive kakovosti in osebnemu pristopu pri svetovanju.

V zadnjih letih smo velikokrat opazili, da si tudi kakšen zvezdnik na rdečo preprogo drzne eleganten suknjič kombinirati s kavbojkami. Kako nedopustna napaka je to? Kdaj lahko kavbojke sploh nadgradimo s suknjičem in kakšnim?

Tovrsten oblačilni slog je seveda dopusten, v kolikor ni za svečano priložnost s strani organizatorja svečane prireditve zapovedan nek poseben ali celo protokolaren stil oblačenja. Govorimo o prireditvah, kjer se navadno udeleženci lahko oblečejo bolj individualno in v skladu s svojim slogom. Za javne nastope, kot so na primer nastopi na televiziji, konference, intervjuji in prireditve korporativne narave, je nadgradnja kavbojk z malo bolj klasičnim stilom suknjiča lahko povsem primerna izbira. V kolikor se upošteva ostala pravila prileganja suknjiča in se k opravi izbere še primerne dodatke, je lahko izražen osebni slog celo bolj simpatičen kot klasična svečana oprava. Seveda pa obstajajo določene svečane priložnosti, pri katerih s takšno modno kombinacijo izražamo nespoštovanje do organizatorjev dogodka. Kadar sta zapovedana frak (white tie) in smoking (black tie), bi tovrsten slog veljal za nedopustno napako. 

Za kravato se večkrat odločajo moški, ki nosijo obleko poslovne narave. Metuljček je neizbežen modni dodatek k smoking obleki.  

Kako izbrati med oblekami enorednega in dvorednega zapenjanja? In kdaj se odločimo za trodelno obleko? Ali dvoredno zapenjanje res pristaja samo vitkim moškim?

Tudi za slovesne priložnosti se lahko moški odloči med suknjičem z enorednim ali dvorednim zapenjanjem. Pri prvem je suknjič vedno v kombinaciji s slovesnim pasom ali telovnikom. Običajno ima en gumb. Pri suknjičih z dvorednim zapenjanjem ne nosimo slovesnega pasu, navadno tudi telovnika ne. Čeprav je suknjič z dvorednim zapenjanjem včasih veljal za manj formalnega, je danes ravno nasprotno. 

Obleke z vzorci in žamet od nog do glave sta trenda, ki sta zavladala v moški modi v zadnjih nekaj sezonah. Kako nosljiva sta?

Moške obleke, izdelane iz tkanin z vzorci, so v zadnjih dveh letih zelo priljubljene pri mlajši populaciji naših strank. Gre predvsem za moške obleke klasičnega poslovnega videza iz karo tkanin, ki so primerne tudi za slovesne priložnosti, kot so poroke in maturantski plesi. Nemalokrat se iz vzorčastih oziroma strukturiranih tkanin izdela le telovnik k dvodelni obleki, medtem ko so suknjič in hlače izdelani iz enobarvne tkanine. K tej praksi stranke nemalokrat spodbujamo tudi mi, saj so vzorčaste tkanine lahko sezonsko zelo priljubljene, medtem ko je preverjena »klasika« trajnostno veliko bolj nosljiva. Lep stil lahko ustvarimo tudi v kombinacijah, ko je znotraj dvodelne obleke iz vzorčaste tkanine izdelan le suknjič, poleg pa lahko kombiniramo različne enobarvne hlače.
Poudariti moramo tudi dejstvo, da vsem tipom postav obleke z vzorci ne pristajajo. Že tako malo bolj polni postavi z izbiro določenega tipa vzorca na tkanini (npr. karo velikih dimenzij) ne bi naredili usluge pri končnem videzu obleke. Tudi moška obleka mora namreč poudariti atribute moškega in skriti morebitne pomanjkljivosti postave.Kaj pa srajce, ni vsaka, ki je bela, primerna za vse priložnosti. Kakšno srajco torej kombiniramo z določeno vrsto obleke? Kdaj ima lahko vzorec in kdaj je nujno, da je povsem bela?

Pri oblekah za svečano priložnost, predvsem, kadar sta zapovedana frak ali smoking, je bela srajca pravilo, po možnosti takšna z manšetnimi gumbi. Pri kombinacijah obleke z metuljčkom je najboljša izbira srajca z dvignjenim metuljček ovratnikom ali pol-ležečim ovratnikom, pri izbiri obleke s kravato pa je srajca lahko s klasičnim ležečim ovratnikom. Ko govorimo o poročnih oblekah, je barvna izbira srajce nemalokrat odvisna od barvnega ujemanja s tkanino moške obleke oziroma z barvo obleke neveste. Strankam v salonu tako velikokrat svetujemo barvo obleke glede na odtenek obleke neveste, soplesalke oziroma spremljevalke na dogodek. Če je obleka neveste snežno bela, je lepo, da ima snežno belo srajco tudi mladoporočenec. V primerih, ko so priložnosti tematske oziroma manj formalne narave pa je lahko tudi izbira srajce znotraj širših okvirjev kot sicer. Predvsem pri poročnih oblekah, ki so izdelane iz enobarvnih tkanin bolj klasičnega videza (črne in temno modre nianse tkanin), lahko poleg izberemo tudi srajco z različnim strukturnim tkanjem, potiski ali rahlo svetleče površine. A tudi v tovrstnih primerih svetujemo zmernost pri uporabi barv in gibanje v okvirih elegantne beline in njenih podtonov. Pri svečanih priložnostih je najbolj elegantna izvedenka srajce tista z manšetnimi gumbi. Pravilna izbira teh pa lahko doda piko na i k celotni opravi.

Kdaj si nadenemo kravato in kdaj metuljčka? 

Za kravato se večkrat odločajo moški, ki nosijo obleko poslovne narave. Ob svečanih priložnostih je uporaba metuljčka vedno pogostejša, kar pa ne pomeni, da kravata ni in. Metuljček je neizbežen modni dodatek k smoking obleki. 

Na suknjiču z dvema gumboma je lahko odpet le spodnji, zgornji mora biti zapet. Če se moški usede, pa si lahko odpne vse gumbe, saj je gubanje zapetega suknjiča med sedenjem lahko precej moteče. 

Mnogo moških pozabi na modne dodatke, ne govorimo samo o kravati ali metuljčku ampak tudi o cvetu v gumbnici, naprsnem robčku in pravih manšetnih gumbih. Kako pomembni so vsi ti dodatki?

Modni dodatki so na področju moške svečane mode zelo pomembni, saj z njimi dosežemo prefinjeno in dovršeno celostno podobo, tega pa se zaveda vse več moških. Pri svojih strankah opažamo, da se le malokateri moški pri dodatkih odloča zgolj za metuljček ali kravato. Praviloma vedno iščejo kombinacije obleke tudi z robčkom v naprsnem žepu, pri srajcah z manšetnimi gumbi pa jim je zelo pomemben njihov videz. Na dodatke v gumbnici so zelo pozorni kupci na področju poročne moške mode, posebno poglavje zase pa so maturantje, ki so pri izbiri modnih dodatkov navadno še za odtenek bolj pogumni in se poleg že omenjenih podrobnosti odločajo tudi za bolj individualen izgled nogavic, pasu in čevljev.

Za konec še eno najpomembnejših pravil, ki ga žal ne obvlada veliko moških: koliko gumbov zapenjati na suknjiču in katere?

Svečano obleko lahko nosi vsak moški, vendar je zelo pomembno tudi, kako se v formalnem oblačilu vede. Ko stoji oziroma za uradni del slovesne priložnosti, naj ima gumbe na suknjiču zapete. Nato pri suknjiču, ki ima dva gumba ali tri, spodnjega odpne. Na suknjiču z dvema gumboma je lahko odpet le spodnji, zgornji mora biti zapet. Če se moški usede, pa si lahko odpne vse gumbe, saj je gubanje zapetega suknjiča med sedenjem lahko precej moteče. In ko spet vstane, naj si neopazno zapne samo zgornji gumb na suknjiču.