Vstopim v majhno popravljalnico z velikim pultom, ki ustavlja čas. Hkrati z menoj pa srednješolec, ki je prišel po svoj popravljeni dežnik, ker je za jutri napovedan dež. »Imate listek?« vpraša gospa Marija in se nasmehne ob fantovi zadregi, ker ga je že spet pozabil. Marija ga potolaži, da nič hudega, ker je redna stranka, a pripomni, da je bil njen oče pri listkih bolj strog. Od njega se je naučila vse, od popravljanja in šivanja, poslovanja, odnosa s strankami. In vzljubila poklic dežnikarice, čeprav o njem v otroštvu ni ravno sanjarila.Kaj je pravzaprav po vašem dežnik?

Po mojem je zaščita za dež. In samo to. Za marsikoga pa je tudi modni dodatek ali celo malo orožje, ko lahko koga fino treščiš v samoobrambi. Tudi pred napadalnimi psi je že pomagal.

Kako se pravilno reče špriklam?

Napere. Preverjeno pri mojem profesorju slovenščine.

Ta poklic je poklic rok. Imam sicer šivalni in vrtalni stroj, sicer pa je vse treba narediti z rokami. 

Je dežnik lahko balon?

Nikakor, žal. Otroci sicer zelo radi poskušajo, a tudi z nižjih odskočišč noben dežnik ne bo zdržal te želje.

Po čem dišijo dežniki oziroma marele, kot jim radi rečemo?

Meni je starinski izraz marela zelo simpatičen, oče pa je poudarjal besedo dežnik, strokovno je želel. Po čem dišijo?! Pri meni v popravljalnici v glavnem ne dišijo. Tukaj namreč vlada vonj po vlažnem, hiša je zelo stara, brez temeljev, stojiva neposredno na zemlji, kar vleče vso vlago v prostor, ki je vse od začetka ostal nespremenjen.Kaj je bilo odločilno, da ste postali dežnikarica?

Pred več kot 20 leti je oče zbolel za sivo mreno, kar takrat niso operirali rutinsko kot danes. Oslepel je, in čeprav je že prej veliko treniral z rokami in imel res dober otip, žal ni mogel več opravljati svojega dela dežnikarja. Pri tem poklicu so namreč na prvem mestu oči in nato spretne roke. Nekega dne mi je dejal: »Marija, al' boš ti prišla k meni ali pa zaprem.« Odločitev je bila v hipu jasna, saj nisem hotela, da zapre, še preden bi se upokojil, in do upokojitve je imel še kar nekaj let. Čeprav sem se kot najstnica upirala z besedami, da »marel pa že ne bom popravljala«, se je to obrnilo. In vesela sem, da se je.

Je bilo težko začeti?

Začela sem povsem brez znanja, saj prej nikoli nisem hodila k očetu v popravljalnico. Zmenila sva se, da ga bom ubogala, in vedel je, da mi lahko zaupa.

Dežnik ne sodi na kolo. Prvič, z njim je nevarno voziti, in drugič, poškoduje se, veter ga obrne. 

Še vedno uporabljate njegovo orodje?

Vse je tako, kot je bilo. Ta poklic je poklic rok. Imam sicer šivalni in vrtalni stroj, sicer pa je vse treba narediti z rokami.

Jih smem pogledati, se jih dotakniti?

Seveda, izvolite.Zelo lepe mehke imate in negovane.

Hvala. Za roke pa res zelo skrbim vsa leta. Hitro bi lahko postale hrapave in prsti uničeni, če jih ne bi negovala.

Imate kakšno glasbo, ki vas spremlja med delom?

Val 202. Vedno je z mano. (nasmeh)

Imam dežnik, ki mi ga je naredil še moj oče. To je moj dežnik. Nihče drug se ga ne sme niti dotakniti, kaj šele da bi ga uporabil. 

Kaj storite z dežnikom, ki ga vidite polomljenega na tleh ali v smeteh?

Delam konkurenco Snagi. (smeh) Poberem ga, sortiram posamezne dele in jih vržem, kamor sodijo. Špice, ki mi ostanejo v delavnici, z veseljem kdaj odstopim mladim umetnikom za njihove instalacije. Blago, ki ga ni več mogoče zašiti v dežnik, pa recikliram in sešijem nakupovalne vrečke ali oprimke za vroče lonce. Je zelo trpežno, skoraj neuničljivo. Njegov edini sovražnik je sonce, zato nikoli ne smemo puščati dežnika na polici v avtomobilu. Skozi steklo bi ga malone lahko scvrlo.

Še kakšen nasvet?

Dežnik ne sodi na kolo. Prvič, z njim je nevarno voziti, in drugič, poškoduje se, veter ga obrne ... In po dežju ga je vedno treba odpreti, da se dobro posuši čez noč.Uporabljate avtomatskega ali navadnega?

Navadnega. Imam dežnik, ki mi ga je naredil še moj oče. To je moj dežnik. Nihče drug se ga ne sme niti dotakniti, kaj šele da bi ga uporabil.

Imate naslednika?

Imam dva otroka. Ampak nikoli ne veš. (Se ob slovesu nasmehne gospa Marija Lah, edina ljubljanska dežnikarica.)