Nikakor ne vztrajajte in ne vzdržujte zdajšnjega stanja

Mama je ženina bergla     Razumem vašo stisko in nemoč. Vaša potreba po intimnem družinskem življenju je upravičena. Res pa je, da ste za trenutno stanje odgovorni tudi sami. V začetku vas je tašča uspavala s svojo ustrežljivostjo in kulinarično spretnostjo. Godilo vam je razvajanje in niste se zavedali, da ste se ujeli v past.  

Ljubeč odnos med mamo in hčerko je pomemben, seveda pa se moramo zavedati, kje so zdrave meje takega odnosa. Mama je najpomembnejša ženska v življenju vsakega otroka. Če je mama dovolj čustveno inteligentna oseba, bo znala otroka ljubiti, ne da bi ga pretirano navezala nase. To pomeni, da ga bo spodbujala k samostojnosti, odgovornosti in iskanju njemu lastnih odločitev. S tem bo spodbujala njegovo samozaupanje in mu pomagala razvijati pozitivno samopodobo. Vaša tašča je hčerko razvajala in jo tako onesposobila za zdravo družinsko življenje odrasle ženske. Nikoli ni prerezala popkovine, ki jo veže s hčerko. Mama je še vedno najpomembnejša oseba vaše žene, potem so tukaj otroci in na koncu capljate vi. Tako nebogljeno nesamostojna je, da si življenja brez materine bližine ne zna predstavljati. V vas se je, čeprav pozno, zbudila želja po intimnosti, ki jo lahko ima samo par, kjer ni vmešavanja in nenehne prisotnosti tretje osebe. Vaša žena tega ne čuti in tudi veliko vprašanje je, ali sploh kdaj bo. Mama je bergla v njenem življenju in laže si predstavlja življenje brez vas kot pa brez mame.  

Vaša tašča je ženska, ki si ni uredila lastnega življenja. Kot še precej mlada vdova si ni poiskala novega partnerja ali si vsaj organizirala življenja v okviru svoje družbe in interesov. Vse svoje čustvene in socialne potrebe uresničuje s pomočjo svoje hčerke. Hčerka, vaša žena, je od nje čustveno odvisna. Mama jo je čustveno zlorabila za zadovoljevanje lastnih potreb.  

Razumljivo je, da ste se v takih razmerah od žene odtujili in se sprašujete, kako naprej. Nikakor ne vztrajajte in ne vzdržujte zdajšnjega stanja. Vem, da vam je težko, da ne gre le za vas, da sta tukaj tudi otroka. Poskusite ženi odpreti oči. Bodite odločni in ji povejte, da tako ne bo šlo več. Postavite jo pred dejstvo, da bo v kratkem morala izbrati: med vami in mamo. Upajva, da se bo odločila za vas in družino. Zavedajte se, da bo zanjo odločitev težka. Pa tudi odločitev sama ne bo dovolj. Nujno bo potrebovala pomoč strokovnjaka, ki jo bo strokovno vodil in ji zagotavljal oporo v strokovnem in človeškem pogledu. Seveda bo vso podporo potrebovala tudi od vas. Le tako ji lahko uspe ločitev od mame. Šele ko ji bo to uspelo, bo vaša žena popolnoma odrasla. Takrat bo tudi dovolj dobra mama vajinima otrokoma. Zdaj ji mama odvzema precejšen del materinske vloge. Želim vam, da bi vama uspelo.