Odgovor najbrž ni enostaven, pa vendar, kakšen odnos imamo Slovenke in Slovenci do hrane?
Zelo se razlikuje med generacijami. Pred nekaj desetletji, pred razmahom potrošništva in globalizirane hrane, so otroci, starši in stari starši jedli dokaj podobno. Starejše generacije še cenijo tradicionalno hrano, bolj so povezane z naravnimi cikli, medtem ko so se mlade generacije oddaljile. Mlade pač prevzame novo, moderno, tehnološko napredno. A opažam, da mladi odrasli, predvsem v poznih dvajsetih in tridesetih letih, o njej več razmišljajo. Spremljam skupine mater, ki kupujejo lokalno hrano, vrtnarijo, sprašujejo stare starše o hrani, ki so jo jedli nekoč. Mnogo mladih družin, predvsem v mestih, torej bolj kot pred desetletji živi od pakirane hrane iz supermarketov, prepoznavna pa so tudi gibanja za samooskrbo in lokalno hrano.
Družbe, kjer je hrana najbolj medikalizirana, so najbolj bolne. Poglejte, kako se zapletamo: kaj je zdrava hrana, nas od vrtca učijo z modelom prehranske piramide. Toda nobena kultura ni jedla tako, kot kaže ta pripomoček. Piramide so slepe ulice. Ljudi odvračajo od bistva.
Kako nas določa prehranska kultura?
Potrošniški kapitalizem dviga posameznika, njegovo osebno izbiro in tudi osebno odgovornost za zdravje. Zdi se, da se svobodno odločamo, kaj jemo, toda to je slepilo. Kultura nas nevidno določa. Če nečesa ni na voljo, ker sistem tega ne podpira dovolj, tega ne morete jesti. Morda bi jedli ekološka žita ali ekološko meso, toda če ju težko dobite, kupite hrano z velikih farm Južne Amerike. Če greste na hamburger namesto na slovensko enolončnico, v resnici niste neodvisni, ampak vas vodi le druga, amerikanizirana prehranska kultura. Oglaševanje močno diktira, kaj naj bi jedli. To postane nova normala, čeprav nas oddalji od zdravja. Pomislite na priljubljenost rafiniranih kuhinjskih olj, margarin, procesiranih in kemijsko pridobljenih sladkorjev, ki so postali takšna nova normala. Slovenci imamo naravni sladili, domači med in lokalno sveže ter sušeno sadje!
Sodobni človek v zahodni družbi je pod pritiskom, kaj naj je. Je en sam odgovor na vprašanje, kaj naj jemo za dobro počutje in zdravje? Smernice se nenehno spreminjajo.
Ne, en sam zdrav način prehrane za vse ne obstaja. Ljudje so zbegani, predvsem ker se je prehrana medikalizirala. Namesto da bi razmišljali o družbi za mizo, povezanosti z letnim časom, hvaležnosti do hrane, se jim misli živčno sučejo okoli nutrientov, zagotavljanja nujnih hranilnih snovi, kalorij, alergenov. Govorijo o superhrani, o prehranskih dopolnilih, celo o tehno hrani (tj. pametni hrani) in nutricevtikih. Nam bo to res prineslo zdravje? Družbe, kjer je hrana najbolj medikalizirana, so najbolj bolne. Poglejte, kako se zapletamo: kaj je zdrava hrana, nas od vrtca učijo z modelom prehranske piramide. Toda nobena kultura ni jedla tako, kot kaže ta pripomoček. Piramide so slepe ulice. Ljudi odvračajo od bistva.
Seveda otroke peljem tudi na pico ali tortico. Sprejemam družbo, kakršna je, vendar se ne podrejam pritisku. Ne merim kalorij, ne preštevam vitaminov, ne jem superživil in dopolnil, ampak to, kar mi narekujeta počutje in narava.
Verjamem, da si moramo prizadevati za vedenje, kakšno hrano imamo na svojih krožnikih, tudi če marsičesa ne moremo spremeniti, denimo preference na sladkorje in maščobo, ki je, kot pravite, pri človeku temeljna in dokončna. Vam si ni težko prizadevati za zdravo hrano, mar ne?
Življenje si poenostavim. Seveda otroke peljem tudi na pico ali tortico. Sprejemam družbo, kakršna je, vendar se ne podrejam pritisku. Ne merim kalorij, ne preštevam vitaminov, ne jem superživil in dopolnil, ampak to, kar mi narekujeta počutje in narava.
Kaj imate spomladi na jedilniku?
Energije zgodnje pomladi podpirajo izločanje zimskih odpadkov. Lahko si privoščim celo nekaj ur ali nekaj dni posta. Zjutraj spijem svežo limonado z žlico domačega medu in jabolčnega kisa. Če mi prija, si dopoldne naredim sveže iztisnjen zelenjavni sok iz korenja in korenine zelene. Rada imam skuto, ki jo odcedim iz doma kisanega mleka. Dodam ji sveže jajce in malo medu, morda naribano jabolko in rozine – kot nadev za jabolčni zavitek. Za kosilo sem imela pred dnevi regrat z bučnim oljem, jabolčnim kisom, morsko soljo in toplim fižolom. Rada imam ribe, rahlo popečeno meso, mladi sir s čemažem v olivnem olju. Namesto priljubljenih čokoladnih jajčk sem naredila kroglice iz mletih orehov, surovega masla, kakavovega masla in medu, povaljane v kakavovem prahu. Najboljše so dobro ohlajene.
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: