Liga NBA nagrado za novinca leta podeljuje od sezone 1952/53 in nosi ime po nekdanjem glavnem trenerju Philadelphie Eddieju Gottliebu, podeljujejo pa jo izbrani košarkarski novinarji iz ZDA in Kanade. Letos jih je prepričal naše gore list, 20-letni »čudežni deček«, ki je svojo prvo sezono v najmočnejši košarkarski ligi na svetu končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj, kar ga postavlja ob bok nekaterim najboljšim. Takšne rezultate so doslej dosegli le še trije, LeBron James, Russell Westbrook in Nikola Jokič. V minuli sezoni je zadel 168 trojk, kar ga postavlja na tretje mesto novincev v zgodovini lige.

Luka Dončić je bil sicer konec maja že izbran v najboljšo peterko novincev pretekle sezone. Prejel je vse možne točke sodelujočih novinarjev, z vsemi mesečnimi nagradami za najboljšega novinca v zahodni konferenci pod pasom pa je večino sezone veljal za edinega resnega kandidata za letno nagrado. Kot sedemdeseti novinec leta v zgodovini lige NBA je šele drugi Evropejec in četrti ne-Američan s tem nazivom. Prvi je bil Španec Pau Gasol v sezoni 2001/02 kot prvi Evropejec, v zadnjih štirih letih pa sta to postala še Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons. 

Dončićevi dosežki vsekakor sodijo ob bok največjim košarkarskim zvezdnikom. Michael Jordan je v svoji sezoni novinca 1984/85 dosegel več točk kot Dončić (28,2), a manj asistenc (5,9) in skokov (6,5). Magic Johnson je imel denimo v prvi sezoni 1979/80 slabše povprečje od Dončića v točkah (18) in skokih (7,7), le pri podajah je bil boljši (7,3), Wilt Chamberlain pa je v svoji premierni sezoni 1959/60 kot novinec mejnike premikal s povprečjem 37,6 točke in 27 skokov na tekmo, ob tem imel le 2,3 podaje. 

Dončić, ki zdaj že dobro leto živi v Dallasu, kjer igra za ekipo Dallas Mavericks, se je ob prejemu nagrade zahvalil tudi svoji družini, še posebej materi Mirjam Poterbin in dekletu Anamariji Goltes, ki ga ves čas spremljata na njegovi poti. Obe sta bili na podelitvi tudi sedeli za njegovo mizo, pridružila pa se jima je tudi babica Milena Poterbin, ki je prav tako goreča navijačica talentiranega vnuka.