Vse, ki ne jedo jajc in drugih živil živalskega izvora, bo razveselila novica, ki prihaja iz inštituta v Philadelphiji, kjer so znanstveniki razvili jajce, ki je povsem rastlinskega izvora. Veganska jajca so razvijali štiri leta, naredili pa so jih iz mešanice beljakovinskih snovi. Zato bodo tudi ta jajca bogata z beljakovinami, imela pa bodo manj holesterola kot jajca živalskega izvora in bodo posledično bolj zdrava. Vegansko jajce je videti povsem enako kot jajca, ki jih jemo sedaj, postopki kuhanja in pečenja pa bodo tudi skoraj enaki. Tisti, ki so jajca preizkusili, trdijo, da je tudi okus povsem takšen, kot smo ga vajeni. »Lahko jih boste skuhali, ocvrli ali pa z njimi spekli sladice,« so zapisali v izjavi za javnost, ki so jo izdali na inštitutu.



Nov izum naj bi se kar se da hitro razširil po svetu, saj je zanimanje izjemno veliko, dobro se prodaja tudi mleko rastlinskega izvora, ki ga lahko kupite tudi pri nas. Že prihodnje leto tak čas bodo torej morda tudi vegani barvali in jedli pirhe, nov izum pa jim bo še kako prav prišel tudi pri kuhanju in peki, kjer zdaj jajca nadomeščajo s tofujem, lanenimi semeni in škrobnimi mešanicami.