Zgodba temnopolte zapornice že od lanskega leta pretresa ameriško javnost, njena vnukinja pa je organizirala tudi peticijo za pomilostitev, ki ima do danes že več kot 250 tisoč podpisov. Alice Marie Johnson je bila poročena in imela pet otrok, po letu 1989 pa so se stvari v njenem življenju začele obračati na slabše. Njen najmlajši sin je umrl v nesreči z motorjem, ločila se je od moža in izgubila službo pri FedExu zaradi odvisnosti od iger na srečo. Hiter zaslužek je potem našla v mamilih. Leta 1993 so jo aretirali skupaj s 15 drugimi, od katerih jih je deset nemudoma spregovorilo v zameno za nižje kazni. Sama v ta dogovor ni bila vključena in je za zaroto trgovanja z mamili dobila najvišjo kazen. Njena družina trdi, da ni imela glavne vloge v združbi, ki je tihotapila mamila iz Teksasa v Tennessee in naprej, ampak je skrbela le za zvezo iz stanovanja, ki ga je najela. 


Foto: Change.org


Čeprav je bilo trgovanje z mamili prvo kaznivo dejanje Johnsonove, so jo zaradi ostre zvezne zakonodaje poslali v dosmrtni zapor in aktivisti si že več let prizadevajo za njeno izpustitev. Med njimi je tudi Kardashianova, ki je poročena s temnopoltim glasbenikom Kanyom Westom, ki je med drugim že večkrat izrekel pohvalne besede na račun Trumpa, Trump pa je hvalil njega. Zvezdnica si je že mesece prizadevala, da bi prišla do Trumpa in sicer v privatnih sestankih z njegovo hčerko Ivanko Trump ter zetom in svetovalcem Jaredom Kushnerjem. Kushner vodi tudi prizadevanja za zaporniško reformo, ki je bila v predstavniškem domu potrjena, v senatu pa je obtičala, ker želi del senatorjev obeh strank dodati tudi reformo kazenske zakonodaje, ki bi potem res pomagala takim, kot je Johnsonova.


Foto: Reuters


ZDA imajo ostro zakonodajo proti drogam, ki zahteva visoke kazni in ne pozna usmiljenja. Trenutno je v zveznih zaporih 3200 takih, kot je Johnsonova iz Tennesseeja, ki so bili za prvo kaznivo dejanje obsojeni na dosmrtni zapor. Večina (65 odstotkov) je temnopoltih. Kazensko reformo denimo podpirata tudi milijarderja brata David in Charles Koch, ki zalagata z denarjem republikance in konservativne aktiviste. 
Po obisku sta tako Trump kot Kardashianova tvitnila svoje zadovoljstvo nad sestankom. Trump je objavil fotografijo in spodaj zapisal: »Super srečanje s Kim Kardashian danes, govorila sva o zaporniških reformah in kaznih.« Kim pa je najprej tvitnila zahvalo predsedniku, da si je vzel čas in prisluhnil njeni prošnji in nato dodala še, da je optimistična, da bodo spremembe v prihodnje morda spremenile preostanek življenja Johnsonove in ostalih podobnih primerov. Sestanek na včerajšnji dan tudi ni bil naključno izbran. Kardashianova je namreč nekaj ur pred obiskom predsednika po twitterju Johnsonovi zaželela vse najboljše za rojstni dan in zapisala, da ta dan posveča njej.