Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v disciplini težavnost v Hachiojiu osvojila še drugo zlato, Mia Krampl pa srebro, to je tudi njena prva srebrna kolajna na največjih tekmovanjih. Odlično se je odrezala tudi tretja slovenska finalistka Vita Lukan, ki je v današnjem finalu osvojila sedmo mesto. 

Janja Garnbret je pokosila konkurenco in si priplezala zlato. Foto: Manca Ogrin

Garnbretova je bila na Japonskem razred zase že v balvanskem plezanju. Kot prva favoritinja pa je najvišja pričakovanja upravičila tudi v težavnosti. Dvajsetletna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je osvojila svojo peto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, skupno pa jih ima že šest. »Noro. Nisem vedela, kaj naj pričakujem, smer je bila zahtevna in je bilo treba ostati zbran ves čas. Sem vesela, kako se je vse skupaj razpletlo in sem zelo zadovoljna s svojim nastopom, čeprav sem bila na začetku malce živčna. Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči. Znova sem zmagala, še drugič na tem prvenstvu, kar je preprosto čudovito,« je bila prva izjava slovenske šampionke. 

»Štirje dnevi tekmovanja po vrsti so bili zelo izčrpljujoči in naporni. Prav v vseh krogih sem želela pokazati svoje najboljše plezanje in mislim, da mi je kar uspelo,« je še dejala dvajsetletnica, ki premika meje športa. Na prvenstvu je obe zlati kolajni osvojila kot vodilna in najboljša po kvalifikacijah, polfinalu in finalu.

Mia Krampl si je priplezala prvo veliko odličje. Foto: Manca Ogrin

Slovenski navijači so se razveselili tudi prve srebrne kolajne devetnajstletne Kramplove z Golnika, ki je nastopila pred Garnbretovo. Srebro je njeno prvo veliko odličje na največjih tekmah. Slovenija ima tako po njuni zaslugi prvič zlato in srebro svetovnega prvenstva v težavnosti, Garnbretova pa navdušuje s svojo vsestranskostjo. V balvanskem plezanju že vse od lanskega aprila še ni bila slabša kot prva. Letos je tudi prvič osvojila balvanski seštevek svetovnega pokala. V težavnosti pa blesti že vse, od kar je nastopila med članicami, od 10. julija 2015. V zadnjih treh sezonah je osvojila seštevek svetovnega pokala v tej disciplini. Je pa tudi trikratna zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji, torej seštevku disciplin. Po današnjem finalu težavnosti ima Slovenija po zaslugi Garnbretove in Kramplove na števcu odličij na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju že sedemnajst kolajn, tri na tem prvenstvu.