Za Janjo Garnbret je to že peta kolajna na svetovnih prvenstvih in četrta zlata. Dvajsetletnica je osvojila 15. kolajno na svetovnih prvenstvih za Slovenijo, peto zlato. Pred slovensko zvezdnico tega športa je za prvo slovensko zlato poskrbela Martina Čufar leta 2001 v težavnosti (Winterthur). Janja je z današnjo zmago podrla še en mejnik, saj je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012. Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih kolajn na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.

Seveda pa Korošica na Japonskem ne namerava ostati le pri eni kolajni. Kot branilka naslova je prva favoritinja v olimpijski kombinaciji. Njena disciplina je tudi težavnost. V tej disciplini je leta 2016 osvojila svoje prvo zlato, lani v Innsbrucku pa si je priborila srebro. Na balvanih je nepremagljiva že vse od lanskega aprila. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je zmagala na prav vseh tekmah na balvanih, na katerih je nastopila v zadnjih 15 mesecih. V tem nizu je s šestimi zmagami na šestih tekmah letos postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Poleg Garnbretove so na prvenstvu nastopile še tri druge Slovenke, Lučka Rakovec je v polfinalu zasedla 12. mesto, Urška Repušič 15. in Mia Krampl 17. mesto. Na današnjem sporedu je tudi moški finale, ki pa bo minil brez slovenskega zastopstva. Edini slovenski polfinalist Jernej Kruder je nastope končal na desetem mestu. Tekmovanje se bo v sredo nadaljevalo s kvalifikacijami težavnosti v Tokiu, v četrtek pa bo potekal finale težavnosti. Na startu bodo Janja Garnbret, Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Jernej Kruder, Domen Škofic in Anže Peharc, ki se bodo potegovali tudi za razvrstitev v olimpijski kombinaciji ter za eno od sedmih olimpijskih vstopnic v vsaki od konkurenc, ženski in moški. Že čez eno leto bodo namreč prav v japonski prestolnici olimpijske igre.