Delala je za Armanija in oglaševala Ceruttijev parfum. Pri 26 letih je slavila bitko z rakom na dojkah in postala ena najprepoznavnejših glasnic združenja Europa Donna. Jana Koteska, model, priznana stilistka, notranja oblikovalka in pomemben člen marketinške ekipe pri podjetju Sportina bo vsaki hip dobila novo življenjsko vlogo. 

Odštevate zadnje dneve … Ste pripravljeni? 

Res je! Zaenkrat mislim, da sem/smo pripravljena/i, verjetno se to zares pokaže, ko prispe malo bitjece.  

Ne vem, ali mi je všeč izpostavljanje otrok na socialnih omrežjih. Vprašati se moraš, ali bodo otroku, ko odraste, všeč fotografije v situacijah, ki so se nam sicer zdele prikupne za objavo. Mislim, da je neke trenutne potrebno čuvati le zase. 

Se pred porodom soočate s kakšnimi strahovi, vprašanji? 

Zanima me vse o tem zadnjem obdobju. Sicer sem takšna, stvari raje odkrivam sproti, ne delam si preveč načrtov v glavi, naučila sem se, da ne brskam po spletu in iščem odgovorov, ampak sprašujem zdravnike in strokovnjake. Nekaj strahu je upravičenega, saj nikoli ne veš, kaj te čaka, pa če se še tako pripraviš. Zato se tukaj raje prepustim in zaupam. Zaenkrat je bil moj večji strah ta, da bi bila med porodom lačna. (smeh) Ampak bojda ne bom imela časa misliti na to. (smeh)  

»Stisni v pest in izgubil boš. Izpusti in bo tvoje,« je zapisal de Mello. Večkrat poudarjate, da ste odraščali v ljubeči družini. Je svoboda tisto, kar vas je oblikovalo v osebo, kakršna ste danes? 

Veliko svobode je OK, če veš, kaj z njo početi. Sama sem jo imela na pretek in se v njej znašla. Spodbujanje k ustvarjalnosti, radovednosti, k preizkušanju stvari, nabiranje izkušenj. Pri vsem je pomembna ljubezen in podpora družine. Za to, da lahko svobodno razvijaš svoje talente in na koncu izbereš tistega, v katerem si dovolj samozavesten in ga opravljaš s srcem. Takrat se stvari poklopijo. Seveda te osnovna družina zaznamuje in sem hvaležna za vse!  


Katere pa so tiste vrednote, ki jih želite imeti vi kot mamica? Kaj je tisto, kar želite dati otroku? 

Na kakršen način sam živiš in v kar verjameš, to predajaš otroku. Ne verjamem v predajanje vrednot prek besed, največji zgled daješ z dejanji. Vsak si želi vzgojiti dobrega otroka, odgovornega, pripravljenega na izzive, ki ga čakajo … Vsak starš da od sebe najbolje, kar lahko, tako kot so tudi nam dali naši starši. Mogoče je ta čas priprave tudi dober za razmislek, kaj nam pri sebi ni všeč, kaj bi mi kot starši naredili drugače in da to lahko spremenimo. 

Pravite, da ste hvaležni, saj vidite, kako ljubeč in skrben očka je vaš mož Ivo, ki že ima sina iz prejšnjega razmerja. Kako bo novi član spremenil vašo družinsko dinamiko?

Glede na naše dosedanje skupno življenje mislim, da ne bo težav. Seveda bo malo drugače, ampak mislim, da nam bo po začetnem spoznavanju in lovljenju zelo luštno in vsi že komaj čakamo. 

Foto: Nataša Medvešek

Kaj pa vaš življenjski tempo? Prednostna lista se bo verjetno spremenila, a vendar - ostajajo vse aktivnosti še vedno na njej?

Ha, ja, se zavedam, da se bodo prioritete spremenile – še pred dvema letoma je bilo moje poletje precej drugačno, burno. Ampak sedaj bo burno na drug način in veselim se nove vloge, s tem pa seveda ne želim spreminjati sebe in svojega dela. … Le prilagoditve bodo nujne. (smeh) 


Utrinke nosečnosti smo od 29. tedna lahko spremljali tudi na vašem Instagramu … Bomo lahko novorojenčka spremljali tudi po rojstvu?

Ne vem, ali mi je všeč izpostavljanje otrok na socialnih omrežjih. Seveda se sam odločiš, kako in koliko boš dosegljiv za publiko, ki je sploh ne poznaš, in kaj ti to daje v zameno. Vprašati se moraš, ali bodo otroku, ko odraste, všeč fotografije v situacijah, ki so se nam sicer zdele prikupne za objavo. Mislim, da je neke trenutne potrebno čuvati le zase. 

Že veste, v kateri porodnišnici boste spoznali detece? Partnerji v nekaterih porodnišnicah ob drugem valu ne smejo biti prisotni.

Zaenkrat so partnerji lahko prisotni, tako je tudi v Ljubljani. In seveda je to velik dogodek za oba, zato ga partner ne bi smel zamuditi. Že samo, da je ob tebi, je dovolj. Počutiš se bolj varno in domače v nedomačem okolju. Obema bi bilo žal, če ne bi mogel biti, seveda bi šlo tudi brez njega, če bi bilo potrebno. (smeh) 

Spol in ime še ostajata skrivnost, kajne?

Ja, res je! (smeh) 

Kakšne barve pa je sobica?  

V vsakem primeru bi bila barva sobice bela, siva, z dodatki črne in rustikalno rumene.