Med dvema ognjema

V takih odnosih, kot živite zdaj, vam res ni lahko. Strah vas je in bojite se, da bi izgubili stike z vnučkom in da bi vam hčerka zamerila, če bi bili zahtevnejši do njenega partnerja. Tako ste pripravljeni potrpeti in garati za dva, medtem ko se vaš zet gre pisatelja. To, da se mu ne da ukvarjati niti s svojim otrokom, veliko pove o njegovem čustvovanju. Vidva z možem garata, on pa tega še opazi ne. Niti malo mu ni nerodno, da ima brezplačno stanovanje, hrano in še druge dobrine. Očitno tudi vaša hčerka misli, da jima obema vse to pripada. Pod svojo streho imate prava parazita.

Razumem, da ste v zagati in se sprašujete, kako kljub vsemu ohraniti normalne odnose z mladimi. Ni nemogoče, bo pa težko. Vaš zet se v mladosti ni navzel delovnih navad. Poleg tega ni navajen svojim bližnjim priskočiti na pomoč, ko jo potrebujejo. Je zelo egocentrična oseba, ki vidi le sebe, svoje potrebe in želje. Vaša hči mora biti še vedno zaljubljena vanj, če tega ne opazi. Reševati take zadeve je zelo zahtevno delo. Včasih je treba hoditi po robu, da se pokažejo rezultati.

Kaj torej lahko storite? Kot vedno je odkrit pogovor temelj za boljše odnose v družini. Pogovorite se z obema, s hčerko in z zetom. Mirno, lepo jima povejte, kaj vaju moti. Povejta in predlagajta, kaj pričakujeta od njiju. Konkretno ju zadolžite za opravljanje različnih del v hiši ali vrtu. Če bodo predlogi za zeta nesprejemljivi, boste morali uresničiti svojo grožnjo, pa naj stane, kar hoče. Vsak vsaj malo razumen človek pa vendarle razume, da ne more v nedogled živeti na stroške sorodnikov oziroma staršev. Tudi vaša hčerka je razvajeno bitje, če se nikakor ne zgane.

Torej ne čakajte, da se bodo stvari uredile same od sebe, ker se ne bo zgodilo nič. Takoj se lotite akcije. Potem boste šele izvedeli, pri čem ste. Morda pa ne bo tako zahtevno, kot se zdi. Morda je vajin zet dovolj zrel in bo ugotovil, kaj je dobro za vse družinske člane in tudi zanj.