Zdi se, da človeštvo bitke s komarji še ne bo dobilo. Vsaj ne po naravni poti, saj so Francozi ugotovili, da zdravju in okolju prijazni izdelki preprosto ne delujejo. Če želite odgnati komarje, pozabite torej na eterična olja in zeliščne pripravke. Tudi zapestnice, obeski in aplikacije za pametne telefone, čeprav inovativni, žal ne delujejo. Komarje ultrazvok, LED svetloba ali smrad zelišč, ki ga te napravice oddajajo, ne moti dovolj, da bi se odpovedali sesanju krvi. 

Tudi električni difuzerji, ki jih mnogi ob večerih potisnejo v vtičnice, niso vedno učinkoviti, pravijo pri francoski potrošniški organizaciji Que Choisir, saj je vse odvisno od kemikalij, ki jih oddajajo, da so varni za uporabo in lahko ljudje ponoči nemoteno dihajo, pa seveda ne smejo biti preveč škodljive in koncentrirane. 

Za še najbolj učinkovite so se izkazali klasični repelenti v pršilu ali kremi, torej ne tisti na naravni osnovi, ampak formule, ki vsebujejo aktivno snov DEET v koncentraciji med 25 in 30 odstotkov. Zavajajoče so le obljube proizvajalcev tovrstnih izdelkov, ki trdijo, da vas bodo komarji pustili na miru tudi osem ur. Resnica je pol slajša, z enim nanosom lahko računate na štiriurno zaščito, nato pa je potrebno repelent ponovno nanesti. Prekomerno doziranje ne poveča učinkovitosti izdelka, ugotavljajo Francozi, je pa veliko tudi odvisno od posameznika, se po nanosu poti, izpostavlja dežju, ipd. 

Za večerno posedanje na prostem niso slaba ideja žgalne spirale, ki so na tržišču že vrsto let. Kemikalije, ki se med gorenjem sproščajo namreč učinkovito odganjajo komarje, a velja opozorilo, da jih zaradi toksičnosti nikakor ne smete uporabljati v zaprtih prostorih, pomembna pa je tudi razdalja. Že nekaj metrov stran od spirale se komarji nemoteno pasejo. 

Če imate to nesrečo, da so v okolici vašega doma prava gnezda komarjev, pa morda razmislite o pasteh za te insekte. Tudi te so izredno učinkovite, Francozi so ugotovili, da ena je ena izmed testiranih pasti polovila kar 70 odstotkov komarjev. A tudi tukaj ne pozabite prebrati drobnega tiska. Komarji bodo, preden zletijo v past, z veseljem pičili človeka. Za miren večer in noč jih tako nikar ne postavljajte v vašo bližino.