Gledališka sezona 2021/22 se v SNG Drama Ljubljana začenja z uprizoritvijo drame Požigalci, prirejene po igri enega najpomembnejših dramatikov nemškega prostora Maxa Frischa Dobrnik in požigalci, ki jo je leta 1959 v slovenščino prevedla Maila Golob. Avtor priredbe, režiser in scenograf uprizoritve je Jan Krmelj, predstava s sodobno formo ironičnega postumnega nočnega pogovornega šova pa nadgrajuje in posodablja Frischevo predlogo na svež in intriganten način ter jo razširja na današnji zahodni svet in na čas, ki ju prežemata vse večja problemska razpršenost in ideološka zamegljenost ločnic med resničnostjo in fikcijo.

V uprizoritvi igrajo Saša Tabaković, Iva Babić, Benjamin Krnetić, Uroš Fürst, Nina Valič in Matija Rozman

Režiser Jan Krmelj Požigalce razume kot lucidno metaforo jalovosti človeškega nasilja in razlik, ki temeljijo na abstraktni ideologiji družbenih predsodkov in vojne. Krmeljevi priredba in uprizoritev razpirata anatomijo nasilja in razgaljata absurd današnjega sveta ter nas kot posameznike in gledalce vabita k alternativnemu premisleku, opolnomočenju in večji družbeni odgovornosti. 

»Osrednja poanta priredbe je, da pozicije dobrega in zla v današnjem svetu niso jasne. Obenem uprizoritev poudarja vprašanje, kakšna je družbena odgovornost posameznika v današnjem svetu, in ob koncu vzpostavi možnost odnosa do sveta, ki temelji na etični in moralni odgovornosti onkraj intime družinske celice,« je o predstavi zapisala njena dramaturginja Eva Kraševec

 Premiera bo v soboto, 25. septembra, ob 20. uri na Velikem odru SNG Drama Ljubljana. Prve ponovitve pa bodo na sporedu 27., 28., 29. in 30. septembra ter 1. in 2. oktobra ob 19.30.