Vsa dejstva kažejo, da ste padli v roke patološkemu narcisu

Draga bralka, 

zdi se, da ste v vezi s človekom, ki ima veliko kvalitet, ki so vidne navzven. Pravite, da je privlačen, pišete, da je omikan in pozoren. Uspešen, premožen. Da vas iz poslovnih poti vedno kliče, kar je res lepo. Da vas spodbuja in rad pohvali. Da v vas vidi vse tisto, kar je dobrega.

Sami pa tudi zapažate, da vas neka notranja intuicija opozarja, da ste nekje nekaj zgrešili. Ko smo v samem začetku gradnje odnosa, običajno opiti od ljubezni, spoštovanja in občudovanja drug drugega, takšnih nians, ki se javijo le intuiciji, ne zapazimo. A vaša intuicija je, kot kaže, močna. Verjetno je izstopajoče, da vas iz poslovnih poti kliče ob isti uri: čemu? Morda je človek reda, navad? Ali pa mu tako ustreza, da lažje oddela vse tisto, kar mora? Večkrat pravite, da govorita o zvestobi; ta del isto izstopa, saj o stvareh, ki jih izvajamo v praksi, ne govorimo tako pogosto. Seveda je drugega pomena, če si zvestobo izpovemo ob določenih priložnostih. Prav tako pišete, da je aktiven na družbenih omrežjih in klepetalnicah. Sigurno še zlasti v času korone vsi ta orodja pogosteje uporabljamo, zlasti pri kontaktih s tujino.

Prvi možni scenarij, ki se mi prikaže, je v narcizmu, za katerim po vsej verjetnosti stoji ravnanje vašega partnerja. Značilno za te tipe odnosov je, da se takšen posameznik vede kot center sveta. Kot pišete sami, zna prepričati. Je v centru pozornosti, uglajen. Takšen je tudi do vas, kot orodje in orožje uporablja lepe besede, vas pohvali, nagradi z besedami, saj ima čas le zase in tisto, kar mu pomeni največ … Besede, zlasti iste besede, vzamejo še najmanj … A nekaj vas moti. Tipičen narcis bo seveda svet izoblikoval po svoji formi in vse, ki sodelujejo na odru njegovega življenja, oblikoval po svojih željah in vatlih. Zato je ta prijaznost ali priliznjenost še toliko bolj v nebo vpijoča, saj nakazuje nekaj bistvenega: nesposobnost empatije. Človek empatije ne bo izbral le besed, pač pa jih bo podkrepil z dejanji.

Res je možno, da ima dvojno življenje, saj nam poslovni svet da svobodo, ves čas pa ne morete nikogar nadzorovati. Pravite, da sicer ne dela napak. Tudi ta ugotovitev v tem scenariju ni pozitivna. Saj je življenje nepredvidljivo, narava pa vselej poskrbi, da naše izbore kart premeša. Po svoje. A njegov scenarij ostaja dokaj trden, mar ne? Običajno so narcistične osebnosti tudi odlični manipulatorji, ki vas zmedejo z mehkobo, s prijaznimi besedami in dobrikanjem. Da vam ravno toliko, kot oceni, da rabite.

Torej, vsa dejstva nas navajajo k temu, da ste padli v roke patološkemu narcisu, ki v vsem vidi le sebe. Tako tudi vas razume le kot podaljšek sebe. Seveda pa lahko naredite test: povabite se nepričakovano v pisarno, vmešajte se v njegov urnik, bodite nepredvidljivi, iskreni in odprti do več nivojskosti resnice. Takrat ga boste ujeli v spontani goloti reakcije in življenja, ki slej ko prej vse razkrije. A bodite pripravljeni, da vam morda tisto, kar boste ugotovili, ne bo ustrezalo.

Vaš prijatelj je po drugi strani lahko le bolj racionalno usmerjen človek, ki rad dela in nima velikega zanimanja za čustvene in čutne svetove. Morda vam je zvest in si želi, da bi bili zvesti tudi vi. In vse navedeno je lahko le posledica njegove izjemne organiziranosti in predanosti poslu in vam. Morda obstaja še kak tretji scenarij… in vaša pot je, da odkrijete resnico. Zaradi sebe. Hazard se je ujeti v past s človekom, ki je v sebi globoko moten. Ne pozabite, da ste močni v občutenju in sledite notranjemu glasu, ki vas bo pripeljal do dna te dileme. Srečno!