Iz podjetja, ki sodi v skupino Tab in ima sedež na območju občine Črna na Koroškem, so že konec marca poslali obvestilo vsem zbiralcem plastičnih zamaškov, da zaključujejo s prevzemi. »Glavni razlog, da bomo prenehali z zbiranjem, je sprememba tehnologije predelave plastičnih izdelkov, kar nam več ne omogoča ustrezne predelave plastičnih zamaškov,« je podjetje zapisalo v sporočilu vsem, ki organizirajo akcije zbiranja zamaškov. 

Podjetje MPI Reciklaža je del tovarne akumulatorskih baterij TAB iz Črne na Koroškem. Foto: Jože Suhadolnik

Vse zamaške, ki jih zbiralci še imajo zbrane ali pa akcije potekajo še do konca šolskega leta oz. v juniju in juliju, bodo še odpeljali, navajajo, potem pa se bo uspešno sodelovanje zaključilo. 

Z zbiranjem zamaškov se je v preteklosti spremenila že marsikatera usoda posameznikov v stiski. Leta 2012 je Anže Pretnemer z zbranimi sredstvi dobil novo nožno protezo, ki mu je omogočila življenje skoraj tako kot pred prometno nesrečo. Foto: Dejan Javornik

Organizator zbiranja zamaškov je bil lahko kdorkoli, zato je v 12 letih tovrstnih akcij po Sloveniji potekalo res veliko. Od leta 2007 do danes je podjetje MPI Reciklaža prevzelo in predelalo skoraj 3400 ton zamaškov in tako doniralo skoraj 950.000 evrov. Sredstva so bila vedno nakazana izključno organizacijam s humanitarno dejavnostjo, samo lani pa so v podjetju prevzeli kar 296 ton zamaškov v skupni vrednosti 77.000 evrov.