V vašem podjetju delo na daljavo izvajate že vrsto let. Ampak spodnja fotografija je v številnih situacijah čisti odraz dela od doma v trenutni situaciji. Kaj svetujete? 

Srečo imam, da živimo v hiši, kjer se vsak lahko umakne v svoj kotiček, ko potrebuje svoj mir. Sem pa otroštvo preživela v bloku in vem, kaj pomeni, če nimaš svoje sobe. Poiskati je treba prostor, kjer te nihče ne bo motil: to je lahko spalnica ali, v skrajnem primeru, tudi kopalnica. To sem pogosto prakticirala v študentskih časih, ko pred izpitom včasih drugače res ni šlo. 


Otroka se zamotita sama, včasih pa prav pride tudi kakšen dober film ali risanka – zakaj pa ne bi namesto filmskega večera, ki ga imamo sicer ob koncih tedna, pogledali filma med tednom popoldne? Ja, trenutno je kar izziv usklajevati ritem in obveznosti vseh štirih (op. p. še partnerja in dveh šoloobveznih otrok). 

Izključila sem vse motilce pozornosti: telefonsko zvonjenje imam nastavljeno na vibriranje, klic vrnem, ko utegnem oz. ko končam z delom, izklopljena imam obvestila na vseh napravah, da mi piskanje ne krade pozornosti. 

Poleg delovnega okolja sta pomembna tudi hrana in hidracija oz. predvsem uspešno izmikanje hladilniku … Kako se izogniti nenehnim prigrizkom oz. na kaj je treba biti posebej pozoren? 

(Smeh) Zdaj ste mi obudili spomine … Ko sva s partnerjem pred 18 leti ustanovila podjetje, sem nekaj časa imela 'pisarno' kar v domači dnevni sobi. Ne bom povedala, koliko sem se v tistem času zredila, ampak bližina hladilnika ni dobro vplivala name. Zdaj mi gre bolje: zjutraj skupaj pojemo zajtrk, nato spijem kavo, potem pa do kosila ne jem, razen za malico mogoče kakšno sadje. Pri sebi imam vedno stekleničko z vodo. Za kosilo običajno pripravimo kaj enostavnega in ne preobilnega – solato, testenine, mineštro ali kaj drugega na žlico, za večerjo pa si vsak vzame nekaj po svoji izbiri. 

Predvsem se mi zdi pomembno, da so obroki redni in da ohranimo rutino, ki jo imata otroka v času normalnega pouka v šoli. Potem ni potrebe po vmesnih prigrizkih. Ne morem pa se upreti sladkemu, npr. temni čokoladi – na tem izpitu vedno znova pogrnem. (Smeh


Otroci težko razumejo, kaj pomeni delo od doma. Poleg tega moramo biti v času »pouka na daljavo« tudi vzgojitelji in učitelji. Tako naš delovnik ni več skoncentriran oz. poteka od zore do mraka. 

Mislim, da smo trenutno vsi starši vpeti 24 urna dan, sedem dni v tednu. Sama imam občutek, kot da igram v predstavi, v kateri prehajam iz vloge v vlogo: poučuj otroka, pripravi kosilo, skrbi za posel, zraven pa še za dobro razpoloženje … Le da mi dolžine oz. trajanja te predstave ni še nihče zaupal. (Smeh) Ampak vse enkrat mine in tudi ta situacija bo. Dokler pa vsi delamo od doma, se mi zdi pomembno, da postavimo jasna pravila igre in si dobro organiziramo delo oz. čas.  Z otrokoma smo se dogovorili za urnik: dopoldne najprej vsak opravi svoje delo in naloge, pri tem pa ne moti drugih. Vprašanja prihranita do odmora za malico, potem gremo spet vsak v svoj kotiček do kosila. S partnerjem ju tudi sicer spodbujava k samostojnemu učenju in delu. Vsak se na svoj način prilagajamo novi situaciji ter drug drugemu. Ampak že to, da imamo vzpostavljeno rutino in vemo, kdaj je čas za samostojno delo in učenje ter kdaj za druženje in sprostitev, pomeni veliko. Tako lahko ohranjam osredotočenost na 'tu in zdaj' in pozitiven duh. 

Izključila sem tudi vse motilce pozornosti: telefonsko zvonjenje imam nastavljeno na vibriranje, klic vrnem, ko utegnem oz. ko končam z delom, izklopljena imam obvestila na vseh napravah, da mi piskanje ne krade pozornosti. Predvsem pa namesto spremljanja medijev prosti čas raje namenjam knjigam, izobraževanju in razmišljanju o tem, kaj lahko izboljšam v odnosih z najbližjimi, kje so nove priložnosti za podjetje in kako lahko pomagamo naročnikom. Telefon in video konference – sploh pri razposajenih otrocih in v manjših stanovanjih niso nujno najboljša izbira za komuniciranje s sodelavci. Katere kanale za komunikacijo priporočate? 

Vsak naj izbere tiste, ki mu glede na dejavnost ustrezajo. Predvsem se mi zdi pomembno, da se predhodno s sodelavci in strankami dogovorite, katere kanale boste uporabljali. Pri nas interno uporabljamo Microsoft Teams, naročnikom smo se prilagodili: z nekaterimi komuniciramo po e-pošti in telefonu, poslovni coaching in svetovanje pa poteka preko video klicev na Zoomu. Sicer pa smo trenutno vsi v istem zosu, tako da brezskrben otroški smeh v ozadju nikogar ne moti – nasprotno: deluje pozitivno in poživljajoče. Tudi nam, odraslim, bi koristilo, da bi se v teh čudnih časih pogosteje nasmejali.