Pravzaprav ni nov, v telesu vsakega izmed nas svoje pomembne funkcije opravlja že od rojstva. Mezenterij, kot so ga poimenovali že pred stoletji, pa ni bil spregledan del človeškega ustroja, v ilustracije človeške anatomije ga je vključil tudi Leonardo da Vinci, ampak preprosto le napačno razumljen košček sestavljanke.

Stroka je bila vse do sedaj mnenja, da gre zgolj za posamezne strukture, ki tanko črevo pritrjujejo na steno trebušne votline. Ekipa raziskovalcev univerze v Limericku na Irskem pa je zdaj z natančno mikroskopijo potrdila, da so te strukture v resnici medsebojno povezane ter tako del večjega sestava.

Vodja študije in profesor kirurgije na tamkajšnji univerzi Calvin Coffey, razlaga, da brez mezenterija naš prebavni trakt ne bi bil, takšen kakršen je. Če ga odstranimo, bi črevesje izgubilo svoj položaj v trebušni votlini, in se med našim vsakodnevnim premikanjem preprosto zgrudilo v medenično votlino ter prenehalo delovati. Znanstvenikom je zaenkrat znano, da mezenterij igra pomembno vlogo v prebavnem, kardiovaskularnem, endokrinem in imunološkem sistemu, potrebnih pa bo še veliko raziskav, ki bodo natančno preučile vsako izmed teh funkcij.

Coffey je prepričan, da bo nov model človeškega telesa poenostavil in osvetlil delo zdravnikom ter študentom medicine. Obravnavanje mezenterija kot samostojnega organa namreč pomeni boljše razumevanje bolezni, kar vodi v učinkovitejše iskanje načinov zdravljenja.