Cimetovi polžki

Ljubitelji cimeta lahko pritrdijo, da je ta začimba omamna vse leto in ne samo med zimskimi prazniki, ko njena aroma puhti na vsakem koraku. Pripravite si te slastne polžke, ki jih uživajo na severu Evrope, in jih pohrustajte za sladico ali malico. Če jih boste nepečene shranili v zamrzovalniku, vas do hitrega grižljaja loči le kratka peka.

Sestavine za 12 kosov

  • 500 g moke (tip 500)
  • 250 ml mleka
  • 160 g trsnega sladkorja
  • ½ kocke kvasa (pribl. 20 g)
  • 1 rumenjak (velikost M)
  • 160 g zmehčanega masla
  • ščepec soli
  • 100 g orehovih jedrc
  • 2 žlički mletega cimeta

Priprava

  1. 1Moko damo v skledo in v sredini naredimo jamico.
  2. 2Mleko segrejemo, da je mlačno, in primešamo 2 žlički trsnega sladkorja. Kvas razdrobimo v mleko in stopimo.
  3. 3Mleko s kvasom vlijemo v jamico, pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati približno 10 minut, da nastanejo mehurčki. 60 g sladkorja, rumenjak, 80 g masla in sol damo v skledo. Najprej pregnetemo z ročnim mešalnikom, nato z rokami. Pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati 45 minut. Približno 15 minut pred koncem vzhajanja ogrejemo pečico na 200 °C.
  4. 4Pekač za 12 mafinov obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.
  5. 5Orehova jedrca grobo nasekljamo. Preostanek masla (80 g) stopimo, preostanek trsnega sladkorja (100 g) pa zmešamo z mletim cimetom.
  6. 6Testo še enkrat pregnetemo in na rahlo pomokani delovni površini na tanko razvaljamo v pravokotnik (30 × 40 cm). Premažemo s stopljenim maslom. Po testu enakomerno razporedimo nasekljana orehova jedrca in sladkor s cimetom.
  7. 7Testo tesno zvijemo po dolžini. Razrežemo na 12 debelih rezin. Previdno zložimo v papirnate modelčke.
  8. 8Cimetove polžke v sredini ogrete pečice pečemo približno 15 minut, da so zlato rjavi. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladijo, in vzamemo iz pekača.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE