Sladkorna bolezen

Cimet čudovito uravnava raven sladkorja v krvi. Poskrbi namreč, da se ne dvigne prehitro, in hormonu inzulinu pomaga zaužito glukozo pospraviti v celice. Priljubljen je pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Če ste sladkosnedi, svojim sladicam brez slabe vesti le primešajte cimet.

Protimikrobno delovanje

Eterična olja v njem delujejo protivnetno in protimikrobno. Uničujejo glivice, kot je kandida, krepijo imunski sistem, ščitijo pred virusi, pomagal naj bi celo pri nastanku herpesa. Ker zavira nastanek bakterij, lahko pomaga ohraniti hrano svežo brez hlajenja. Nič čudnega torej, da ga radodarno uporabljajo v azijski kulinariki.

Holesterol

Cimet naj bi zniževal raven slabega holesterola v krvi. Vplival naj bi tudi na redčenje krvi, s čimer poveča njen pretok po žilah. Poleg manjše verjetnosti krvnih strdkov bo povečan pretok krvi pospešil presnovo, zaradi česar mu pripisujejo tudi shujševalno lastnost.

Antioksidant

Cimet je eden izmed sedmih najmočnejših oksidantov na svetu. Izjemno učinkovito preprečuje napad škodljivih snovi na zdrave celice. Zavira staranje in ščiti pred različnimi rakavimi obolenji. Podobno moč imajo le še meta in klinčki.

Naj diši

Cimetov vonj ni zgolj prijeten, ampak tudi nadvse koristen. Zaradi antibakterijskega delovanja lahko olje cimetovih listov uporabljate tako rekoč za čiščenje. Že 2–5 kapljic v izparilniku bo pomagalo nevtralizirati neprijetne vonjave v prostoru. Namesto kemičnih pripravkov in pršil pa ga uporabite tudi pri odganjanju smradu iz stranišča. Prestrašilo bo celo komarje in druge insekte.