Da ne bomo krivični, mnoge so tople, srčne in požrtvovalne, veliko pa je tudi tistih, ki svojega sina ali hčere preprosto ne morejo izpustiti iz rok in tako na vsakem koraku kažejo nezaupanje (ali še kaj hujšega) osebi, ki je zdaj njihovemu otroku najbližja. Je takšna tudi vaša tašča? Če jo lahko umestite med spodnje kriterije, je nedvomno prav tista stereotipna s filmskega platna.

Vedno ima prav – brez izjeme. Ona se preprosto nikoli ne moti oziroma: tudi če ji dokažemo, da ima prav kdo drug kakor ona, tega nikakor ne bo priznala. In nikoli se ne bo opravičila za svojo zmoto, kajti v ozadju vsakega njenega dejanja sta smisel in resnica.Pomembno je samo tisto, kar ona visoko vrednoti. Njena snaha ali zet se lahko postavita na trepalnice, pa si ne bosta pridobila takšne pozornosti, kot si jo gotovo zaslužita. Njuno mnenje je nepomembno – in tudi če ju vpraša po njem, v resnici ne bo poslušala ali upoštevala odgovora.

Ne skriva prezira. Verjetno vam ne bo neposredno zaupala, da vas ne odobrava kot izbiro svojega otroka, a boste njeno nestrinjanje še kako občutili na vsakem koraku. Sami si morate izboriti svoje stališče glede tega, vsekakor pa je prednost, če jo zmorete preslišati in se ob njenih komentarjih celo zabavati.

Pričakuje vašo podrejenost. Četudi se zaveda, da imate drugačno mnenje glede številnih področij v življenju in vrednote, vam bo dala vedeti, da se na to preprosto požvižga. Bo pa jasno pričakovala, da sprejmete njene poglede na svet, navade, okuse itn., kajti ti izvirajo iz njene bogate zakladnice izkušenj. In če ne upoštevate nasvetov modrejšega in starejšega, ste seveda vi tisti nerazumni.Ima veliko potrebo po nadzoru. Vedno mora imeti v rokah vse vajeti, če se ji zazdi, da ji kaj polzi iz rok, jasno pokaže negodovanje.

Ne spoštuje zasebnosti drugih. Ne zanima je, ali ste ravno zasedeni, ali spite, ste pri kosilu, sredi opravkov ali se kam odpravljate, morda vam preprosto ni do družbe: ko ona pride, se vaš svet preprosto mora ustaviti. In pika. Vi je morate biti veseli, hkrati pa morate ceniti vse negativne komentarje o nevzgojenih otrocih in nepospravljenem domu.

Obožuje občinstvo in poklone. Pred znanci in prijatelji bo nastopala kot požrtvovalna mati, tašča in babica, ki na prvo mesto postavlja svojo družino, v prostem času pa poskrbi še za koga drugega. In nihče vam ne bo verjel, da so to v resnici njene manipulativne strategije. Zato jih niti ne poskušajte prepričati o drugem. Nima smisla.

Narcisoidnost je njena osrednja značajska lastnost. Njeni otroci niso samostojna bitja, temveč podaljški nje same. Kar koli naredijo, je odsev njene šole in vzgoje, njenih stališč in prepričanj. Če se ji zazdi, da kateri od njenih otrok odstopa od zastavljenih smernic, bo storila vse, da ga nazaj utiri.Lahko ubere tudi zelo umazano taktiko. Če bo ugotovila, da so njeni poskusi pritegovanja pozornosti neuspešni in da se ji je izjalovilo zaradi vas, bo vsekakor ukrepala. Brez pomisleka. Če bo treba, bo lastnega otroka obrnila proti vam, poskrbela bo tudi, da se ves svet vedel za vaše »grehe«!

Maščevalna in zamerljiva. Njene nejevolje ne boste nikoli zamudili, ne bo vam treba prebirati med vrsticami, da ugotovite, kaj jo muči. Vedno vam bo jasno pokazala, da ste jo razočarali, verjetno pa vas ne bo vsakokrat enako kaznovala. Enkrat vas bo kregala, drugič vas bo očitno ignorirala, zahtevala bo opravičilo, morda bo jokala pri vaši drugi polovici …

Ima dva obraza. Toda enega vidite samo vi. Pred drugimi je mila in darežljiva, pred vami osorna, zahtevna, kritična, neprizanesljiva, morda celo sovražna. Da, vse to hrani samo za vas!