Sprejeti boste morali moževo novo partnerko

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaše pismo, postavili ste zelo zanimivo in delikatno vprašanje. Kot psihologinja lahko potrdim, da je za majhnega otroka ločitev (četudi kratkotrajna v primeru počitnic denimo) od osebe, s katero živi in je nanjo močno navezan, lahko zelo naporna in stresna. A če vaša hči pogosto preživlja čas z očetom in njegovo novo partnerko, je že navajena tovrstnih situacij in so lahko počitnice z očetom lepa popestritev njunega druženja.

Razumem tudi vaše pomisleke glede destinacije, sploh zato, ker je deklica še majhna, vendar mislim, da jih boste najbolje umirili, če za mnenje vprašate pediatra. Pozanimajte se, kako varna je pot v Egipt za otroka (zastrupitev z vodo ali hrano, prenosljive bolezni) in kakšne preventivne ukrepe svetujejo. Šele, ko boste imeli mnenje strokovnjaka, lahko možu na bolj objektiven način utemeljite svoje strahove in če je razumen, bo to verjetno sprejel na zrel način, ne pa iskal razlage v tem, da mu mečete polena pod noge.

Kar se tiče moževe nove partnerke pa menim, da boste morali postati bolj razumevajoči. Pravite namreč, da z vašim bivšim že nekaj časa živita skupaj, kar nakazuje, da ni to mimobežna zveza ali ženska, ki bo v življenju vajinih otrok prisotna le kratek čas. Še več, če vajini otroci pogosto obiskujejo očeta, iz tega sledi, da so verjetno že tako redno v stikih z novo žensko in težko boste dosegli, da se to omeji. Seveda je lahko boleče, ko si bivši partner po razhodu najde novega sopotnika, a spoznanje, da se morda enako kmalu pripeti tudi vam in da vsak konec pomeni tudi nov začetek, je zelo osvobajajoče. Zato vam svetujem, da sprejmete situacijo in ne kuhate zamer. Obdobje po ločitvi ni lahko, a če bivša partnerja premoreta veliko razumevanja in truda, bo družina dobro funkcionirala tudi v tej novi ločeni obliki, kar pa je za otroke najbolj pomembno.