Štiri najpogostejše zmote o alergijah

  • Vse je odvisno od genetike.
Ne drži. Če starši nimajo alergij, ni nujno, da jih ne bo imel tudi otrok.
  • Za alergije je kriva čistoča.
Ne drži. Čistoča ob normalnih življenjskih razmerah ni vzrok za pojav alergij.
  • Alergija na mleko in laktozna intoleranca sta povezani.
Ne drži. Ob alergiji na mleko gre za preobčutljivost na eno od sestavin v njem.
  • Piskanje v pljučih pomeni astmo.
Ne drži. Lahko gre tudi za prehladno stanje, ki mine razmeroma hitro.


Ena od pogostejših zmot je nerazlikovanje med preobčutljivostjo in pravo alergijsko reakcijo. Preobčutljivost je na kratko burni odziv na dražljaje. Reakcije so različne in zgodi se, da spominjajo tudi na alergije. Izkušeni specialist alergolog bo preobčutljivost ali pravo alergijo ob pomoči kožnih in krvnih testov hitro razločil. Če bo alergijo potrdil, se bo življenjski slog otroka, po vsej verjetnosti pa tudi celotne družine precej spremenil. Ključno pri alergijah namreč je, da otrok ni izpostavljen alergenu, npr. glutenu, strupom žuželk, pelodom, pršicam …Alergij je hkrati z napredkom civilizacije tudi vse več, tako ima vsaj občasno simptome alergij kar tretjina Evropejcev. »Vzroki za pogostejše alergije so napredek, razvoj in višji standard. Lahko bi rekli, da razvitejši svet plačuje davek na civilizacijo. V Afriki je alergija zelo redek pojav,« je pojasnil prim. mag. Nikša Šegota, specializiran za pulmologijo.

V razvitem svetu se pojavlja tudi veliko onesnaževalcev, ki jih človeški organizem prepozna kot škodljive, med njimi določene delce v zraku, dodatke v prehrani in podobno. »V Sloveniji je razlika že med mestnimi in vaškimi otroki, pri katerih v primerjavi z mestnimi zaznavamo manj alergij. Tudi pri otrocih, ki se igrajo zunaj in pri katerih starši na higieno ne pazijo tako vneto, ugotavljamo, da imajo manj težav z alergijami,« razlaga dr. Šegota.

Nasvet, ki ga je glede otrok vredno upoštevati, je, da naj do prvega leta starosti ne uživajo prehrane z visokoalergenimi snovmi. Med njimi so to oreški, jagode, kravje mleko, zdrob, grah, soja, lubenica in mango. Poleg tega pri otroku s pravilno toplotno pripravo hrane zmanjšujemo možnost za nastanek tako prehranskih kot drugih bolezni prebavil. Za otroke je značilno, da prebavnega sistema še nimajo toliko razvitega, da bi lahko presno prehrano prebavili enako učinkovito kot toplotno obdelano.Obisk osebnega zdravnika oziroma pediatra je nujen tedaj, ko se pri posamezniku simptomi, ki spominjajo na alergijske, ponavljajo ali celo stopnjujejo. Zdravnik pa bo nato obolelega napotil k specialistu alergologu.

Bolnika je mogoče alergij ozdraviti z najustreznejšo možno kombinacijo zdravljenja in doslednega sodelovanja vseh sodelujočih. Še vedno pa obstaja tveganje, da se alergija v nekaterih okoliščinah ponovi, na primer pri nenadni ali nepričakovani izpostavljenosti velikim količinam alergena ali ob večjih spremembah delovanja imunskega sistema.

Z družinsko obliko zavarovanj Specialisti+ boste imeli starši manj skrbi, saj bo vašemu otroku zagotovljen hiter dostop do specialistov, tudi alergologov in pulmologov. triglavzdravje.si/zavarovanja/specialisti-plus

Vir: Revija Pazi nase. Št. 1. Izdajatelj Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d.

Naročite se na svoj brezplačni izvod: pazinase@triglavzdravje.si