Plesalca Batagelj sta nas nazadnje navdušila v voditeljski vlogi v oddaji Zapleši v ljubezen, v kateri so udeleženci iskali sorodne duše. Jagoda – mnogi se je spomnijo tudi iz šova Zvezde plešejo – in Jurij, državna, evropska in svetovna prvaka v latinskoameriških plesih ter zmagovalca Blackpoola in svetovnega pokala, sta z nami delila preizkušene nasvete, kako negovati bližino brez fige v žepu. 

Jagoda, Jurij, veljata za skoraj filmski plesni par, saj vaju povezuje tudi ljubezen. Pred desetimi leti sta se poročila, imata triletno hčer Ivo Valentino. Kako ste kot družina preživljali minule tedne, torej obdobje koronavirusa in karantene? Kako ste premagovali slabo voljo?

Slabe volje niti ni, saj nam je lepo, ker smo se končno malo umirili in smo doma. Imamo srečo, da živimo na vasi in smo lahko zato veliko zunaj. Veliko se igramo in se šalimo, da za nas to ni karantena, ampak »disneytena«. (Smeh.) Vsak dan se namreč šemimo v različne like iz risank in potem uprizarjamo kratke igrice. Vse to seveda zaradi hčerkice, ki zelo rada poje, pleše in nastopa. (Nasmeh.) 

Ljubezni se ne da vklopiti ali izklopiti. Če je to mogoče, potem to ni ljubezen, ampak potreba. Kadar imaš ljubezen v srcu, te bo vodila skozi življenje, ker ima svojo inteligenco. Kadar se ji prepustiš, se lahko zgodijo čudeži. 

To je zagotovo obdobje, ko smo si lahko bliže, se še bolj povežemo, hkrati pa se neusmiljeno pokažejo vse pomanjkljivosti v odnosih, nekateri že tako kakovostni pa se lahko še izboljšajo. Kaj novega zanimivega sta odkrila drug o drugem in vajini zvezi?

Glede na to, da sva skupaj že dvajset let, in to dobesedno 24 ur na dan, ta karantena za naju ni prav velik izziv. Seveda pa se vsakodnevno učiva potrpljenja. Tega se ne moreš nikoli naučiti, ampak lahko le iz dneva v dan »vadiš«, se zavedaš majhnih stvari in tega, da smo si vsi različni in ima vsak pravico živeti življenje po svoje. Potem ko to sprejmeš, je vse lažje.Vajina skupna poklicna pot je ples, a v teh dneh ga ne moreta poučevati na klasičen način, razen na daljavo prek videa. Skupne treninge pa sta verjetno imela redno? Sta prav zaradi karantene morda postala še bolj ustvarjalna pri koreografijah?

Odločila sva se, da bova svojim parom vsak teden karantene ponudila brezplačne videe na spletu oziroma plesna predavanja, saj jih želiva spodbuditi k vadbi in zavedanju, da se v časih, kot je ta, pravzaprav rodijo prvaki. Zdaj je idealno obdobje, da naredijo velik napredek. Tako da skoraj vsakodnevno ustvarjava in delava koreografije, vendar le, ko ima hčerka popoldanski počitek. Preostanek dneva smo seveda skupaj.

Katera glasba vama v tem obdobju najbolj prija med plesanjem oziroma gibanjem – živahnejša, nežnejša, drugačna kot sicer?

(Smeh.) Zanimivo vprašanje! Ugotavljava, da jo v karanteni poslušava še več kot sicer, čeprav je del najinega vsakdana. Rada imava filmsko glasbo iz kultnih filmov, pravzaprav najrazličnejše žanre. Vedno je v ozadju, ja. (Nasmeh.) Velikokrat seveda tudi tista, ki je všeč hčerki.Nam zaupata kakšno učinkovito formulo za obdobja, ko si gresta mož in žena oziroma fant in dekle na živce ter bi rada pobegnila vsak na svoj konec, kamor koli že? Kako se vidva za kratek čas osamita, tako da ne ranita, užalita drug drugega?

Vsak potrebuje čas zase. Tudi midva sva to ugotovila precej pozno. Prej ko se pari tega zavejo, dlje lahko traja zveza, saj je pomembno, da ostane vsak svoj človek. Ni nam treba biti kot siamski dvojčki. (Nasmeh.) Iskren pogovor pa je vedno najboljša rešitev.

Ljubi z razsodnostjo in ne razsojaj z ljubeznijo. Kaj menita o tem antičnem pregovoru, se strinjata?

Ta pregovor slišiva prvič. Meniva, da se ljubezni ne da vklopiti ali izklopiti. Če je to mogoče, potem to ni ljubezen, ampak potreba. Kadar imaš ljubezen v srcu, te bo vodila skozi življenje, ker ima svojo inteligenco. Kadar se ji prepustiš, se lahko zgodijo čudeži. (Nasmeh.) Raje ko imaš sebe, raje imaš lahko ljudi okoli sebe.