3 kraji za počitnice v zadnjem hipu
Kdor gre na Dunaj ...
... naj pusti trebuh zunaj! Pred več kot sto leti so Slovenci hodili na Dunaj študirat, a bili zaradi visokih življenjskih stroškov večkrat lačni kot siti. Od tod tudi pregovor kot nasvet, ki marsikoga še danes opomni, da je avstrijska prestolnica res draga. A kljub temu si je v življenju tu pa tam treba kaj privoščiti. Za dušo in za telo, pardon, želodec. Imenujejo ga mesto sanj, zaradi glasbene dediščine pa tudi mesto glasbe. Slovenci smo vedno radi hodili na Dunaj. Z velikim entuziazmom. Po zajem, vdih svetovljanstva. V muzeje, dvorce in galerije, opero, živalski vrt, zabaviščni park in na dunajski zrezek (Wiener Schnitzel) – zlatorjav, tanek kot las in tako velik, da gleda čez krožnik z obvezno krompirjevo solato – v romantičnem predelu starih avstrijskih gostišč v predmestju Grinzing. Sprehod po Grabnu, mimo cesarjeve palače, do parlamenta in mestne hiše še vedno zahteva obvezen postanek za sladoled pri Tichyju na Reumannplatzu. Na ulici Mariahilfer Strasse pa se razteza najdaljša nakupovalna avenija, ki vabi v številne modne trgovine, prestižne in tudi za manj globoke žepe. Med njimi se najdejo majcene, simpatične trgovine z nenavadno ponudbo. Ulične kavarne pa skrbijo, da si obiskovalci v vrvežu privoščijo nekaj tradicionalnega dunajskega udobja ... In seveda – tortico sacher z ovinkom stepene smetane. Ampak kateri je bil prvi: slaščičarna Demel ali hotel Sacher? To je zdaj sladko (originalno) vprašanje. Preizkus znanja: Demel je na naslovu Kohlmarkt 14, Sacher pa na Philharmonikerstraße 4.