Upokojena učiteljica iz Tuzle je rdeči barvi zaprisežena že štiri desetletja. Zorica Rebernik z možem Zoranom živi v rdeči hiši, kjer ju obdajajo rdeče stene, sedita na rdečih stolih, jesta z rdečih krožnikov in spita v rdeči posteljnini. Odtenki se sicer lahko razlikujejo, a rdeča črta mora biti ista - rdeča. 

Bosanka v svojem domu ne dopušča niti pikice druge barve, pri izbiri pohištva in uporabnih ter okrasnih predmetov pa se ne ozira na ceno, če je potrebno, jih bo šla iskat tudi v tujino. Prepričana, je, da je največja porabnica te barve v Tuzli, saj v poslanstvu, da ohranja živo moč te barve, tudi okolico svojega doma, denimo ograjo in cvetlično gredo, vsako leto prebarva rdeče in posadi rdeče rastline. 

Rdeči barvi se je 67-letna Rebernikova zaprisegla s polnoletnostjo. »Ko sem bila stara 18 ali 19 let sem naenkrat začutila močno potrebo, da začnem nositi rdečo,« je Bosanka povedala v intervjuju za Reuters. V oblačilih škrlatnih odtenkov »občuti moč«, verjetno pa tudi uteho, saj se rdeči ne odreče niti za pogrebe. 

Že leta si tudi lase barva rdeče, njena ljubezen do te barve pa je postala že tako znana, da je v domačem kraju Breze v bližini Tuzle postala prava lokalna zvezda. Ljudje ji pogosto podarjajo rdeče stvari in še dobro, saj pravi, da bi vsakršno darilo, ki ni v tem odtenku, zavrnila, pa naj bo še tako dragoceno. 

Ko je še poučevala na osnovni šoli, je v rdečo oblekla celo svoje učence, novinarjem Reutersa je pokazala fotografije, na kateri je celoten razred v tej barvi. 

Da ji je škrlatna izredno pomembna, pa dokazuje še dejstvo, da se Rebernikova želi tudi v onostranstvo podati v rdečem. Na pokopališču že stoji njen nagrobnik iz rdečega granita, ki ga je dala uvoziti iz Indije. Za žensko v rdečem gre zvestoba resnično do groba. 


Preberite še: 

Kako živi chefinja, ki je kuhala za princa Williama in Kate Middleton

Sharon Stone: Bila sem najbolj seksi igralka, a to zame niso bila najlepša leta

Pametni telefoni so še vedno krivi za stres

Marie Kondo: Kako pred prihodom obiskov čim hitreje pospraviti?