Vojna zakoncev

Ko sem bil še študent, sem si ogledal film Vojna zakoncev Rose z Michaelom Douglasom in Kathleen Turner. V filmu imata Barbara in Oliver Rose na videz prekrasen zakon. A glej ga, zlomka – zakonca, popolnoma zaslepljena z uspehom v karieri in z bliskovitim kopičenjem materialnih dobrin, postopoma ugotovita, da sta se ob vsem tem obenem usodno odtujila drug od drugega. Ko hoče Barbara izseliti Oliverja, sicer finančno dobro podkovanega odvetnika, je ta povsem šokiran. Zakonca v divjem boju za premoženje in svoj ponos postopoma, a zanesljivo izgubljata razum. Posledice so za oba pogubne.

Ne ustrašite se – s tem še nočem reči, da se vam obeta podoben scenarij. Bi pa ogled filma vendar priporočil vsakomur, ki se nagiba k enostranskemu, brezglavemu ali izsiljevalskemu reševanju občutljivih medosebnih odnosov.

Pa poglejva na kratko pravni vidik vaše situacije. Iz vašega vprašanja lahko razberem nekaj pravno pomembnih podatkov – denimo tega, da ste uspešen arhitekt, ki dobro služi. Predvsem vaš denar naj bi torej obema z ženo zagotavljal nadpovprečno visok življenjski standard. Življenje je naneslo, da ste postali finančno nekoliko zmogljivejši od nje, ali pa je bil morda to celo vajin izrecni ali tihi dogovor. Nič pa niste povedali o tem, ali je (bila) žena dobra mati, kakšen mož ste ji (bil) in kakšen oče ste svoji hčerki. Vse to in še marsikaj drugega namreč vpliva na premoženjska upravičenja vsakega od vaju v primeru ločitve.

Sprašujete me o tem, ali imajo njene obtožbe kakšno pravno vrednost. Seveda jo imajo, če so utemeljene. V pravu je tako, da mora tisti, ki nekaj trdi (vaša žena), to tudi dokazati, kot boste mogli tudi vi dokazati, da so njene obtožbe neutemeljene. Če vam bo dokazala, da morda vendarle niste bili vzoren mož in oče, se to lahko kar krepko pozna pri izračunu končne ločitvene premoženjske bilance. Seveda enako velja, če ji boste vi dokazali, da so njene obtožbe iz trte izvite in ima morda kakšne druge težave, ki so posledica njene razvajenosti ali sebičnosti.

Vsekakor vam svetujem, da se z ženo pred morebitnim pranjem umazanega perila na sodišču mirno in konstruktivno pogovorita. Če ne bo šlo, obiščita še zakonske svetovalce.

Lekcija iz Vojne zakoncev Rose je namreč precej poučna. In verjemite, ne dogaja se samo v filmu.