Vaše ravnanje je odgovorno

Ob vaši pripovedi se mi zbujajo različne misli. Najprej ste potožili, da sta se zaradi stresnega življenja s taščo začela z možem odtujevati. Neprijetni občutki, ki so se vam ob tem zbujali, so se nato umaknili. Namesto njih ste spregovorili o občutkih presenečenja nad sabo ob zavedanju, da si morda ne želite otrok. Na koncu pa sprašujete za nasvet, kako načeti pogovor o svojih občutkih z možem.

Olajšanje ob novici, da niste noseči, kaže na to, da ne želite, da se otrok rodi v družino, v kateri vlada vzdušje, ki vas dela nezadovoljno, morda celo nesrečno. Nočete, da bi otrok odraščal ob starših, ki so odtujeni. Verjetno čutite, da bi bilo to neodgovorno. Ti občutki so zelo na mestu in kažejo na vašo čustveno zrelost. Dobro je, da ste si jih priznali in o tem celo spregovorili. Ko sta se prvič pogovarjala z možem o zanositvi, je bil to najbrž izraz iskrene želje imeti otroka. Takrat sta bila povezana in nista imela težav s taščo, ki so sprožile vajino odtujevanje. Stala sta si ob strani in bili ste srečni. To je tisto okolje, v katero naj bi se rodil otrok. Vaše čustvovanje je torej povsem normalno in upam, da sem s tem odgovoril na vaše zadnje vprašanje in boste brez občutkov krivde lahko z možem spregovorili o žgoči temi.

Rad pa bi se nekoliko pomudil ob razmerah, ki so pripeljale do vajine odtujitve. Iz vaše pripovedi je mogoče sklepati, da sta oba prispevala k temu. Napete razmere v prenatrpanem domu so povzročile umik v ločena svetova, v katerih sta si praznino polnila z vsebinami, ki jih ponuja sodobna elektronska tehnologija. Po letu dni so te vsebine zasedale že tolikšen del vajinih življenj, da sta postala od njih odvisna. Pomenile so vama sprostitev po napornem vsakdanjiku. Sprostitve v medosebnem druženju in nekdanjih aktivnostih pa nista več znala najti. In začel se je izgubljati življenjski smisel. Življenje je postajalo prazno. Možu ste povedali, kako čutite, in za bežen trenutek se je vajin odnos popravil, a vama ga ni uspelo obuditi na raven, na kateri je bil na začetku. Pretežko se je bilo odpovedati nadomestkom, ki jih je dajala elektronika.

Obrniva zdaj pogled še v prihodnost. Vašo pripoved doživljam predvsem kot tožbo nad razglašenim partnerskim odnosom. Padci in vzponi v odnosih so njihov sestavni del. Svetla točka v vajini zvezi se mi zdi moževo veselje ob novici, da ste morda noseči. To je vir, ki bi ga kazalo izkoristiti. Ko mu boste povedali o tem, da ste z olajšanjem ugotovili, da niste noseči, in vzroku teh občutkov, bi to moral biti dovolj velik motiv, da se bo začel bolj truditi za vajin odnos. Pri teh poskusih mu morate pomagati. Tako kot ste vi elektroniko umaknili iz vidnega polja, naj se mož zaveže, da bo načrtno zmanjševal čas, ki ga porabi za igrice in podobne stvari. Poiščita dejavnosti, v katerih bosta skupaj preživljala prosti čas. Lahko so to zabavne igre za pare, plesni tečaj, obisk zanimivih prireditev (z neaktivno elektroniko!). Morda poiščeta strokovno pomoč za pare v težavah. Moža lahko motivirate tudi z napovedjo, da boste začeli spet razmišljati o zanositvi šele, ko se bosta ponovno zbližala. Želim vam, da bi bili pri poskusih uspešni!