Kdor se pogosto jezi in težko nadzoruje izlive čustev, ne spravi zgolj v slabo voljo sebe in okolice, temveč si nalaga škodljivi stres in bremeni telo.

Predvsem škoduje srčno-žilnemu sistemu, saj kar dvakratno povečuje možnosti za srčno kap in bolezni ožilja. Bes je nevaren predvsem za tiste, ki že trpijo za anevrizmo, saj se možnost, da ta poči, kar šestkrat poveča po izbruhu jeze, veliko večja je tudi možnost za možgansko kap. Vam pogosto poči film, po domače povedano? Pogosta jeza slabša imunski sistem, zato je tudi veliko večja verjetno za pojav prehladnih in drugih obolenj.Z jezo pa ne bremenimo samo telo, temveč tudi duha: kdor pogosto izbruhne v bes, je bolj ogrožen tudi za tesnobne in depresivne motnje ter čustvena nihanja. Z neznosno situacijo se lahko spopadete tudi tako, da se ji – začasno, kakopak – izognete. Denimo, s tekom in kolesarjenjem, kajti s športno dejavnostjo boste pošteno ublažili negativna čustva in se pripravili na miren pogovor.

In tu se tudi skriva ključ do rešitve. Jeze seveda ni treba povsem potlačiti in zanemarjati stisko, ki nas žene v bes, nujno pa se je naučiti o težavi pogovoriti in najti konstruktivno rešitev s pogovorom. To je sicer prava umetnost, a balzam za dušo in telo ter podlaga za dobro razpoloženje.