Najlepši obraz je zadovoljen obraz. Na njem ni bistveno, koliko gub ima, morda mozoljev ali česar koli, kar je sicer za »popoln« videz menda nedopustno. Po kaj pridejo k vam stranke? Česa si želijo? Je mogoče z obraza izbrisati žalost?

Gubice in drugi znaki staranja kože so manj pomemben vidik lepote. Prava lepota vedno prihaja od znotraj. Pri zdravi in zadovoljni ženski, ki sije in oddaja privlačno energijo, so gubice dodana vrednost, okrasek, ki ga minevajoči čas zariše na obraz. Ukvarjam se s konceptom naravnega pomlajevanja, ki poudarja notranjo lepoto. Ta združuje metodo japonskega cosmo liftinga, ki uspešno pomladi obraz z intenzivno stimulacijo mišic, prehrano, bogato z antioksidanti, in naravno kozmetiko. Pomlajevanje dobi povsem drug pomen. Gre za prenovo na celični ravni, za uravnovešanje energijskega pretoka, vzpostavitev hormonskega ravnovesja in odpravo blokad tako na fizični kot čustveni ravni. 

Stres je odziv našega organizma na spremembe v okolju. Takšen odziv je lahko pozitiven, če se nam zdi, da okoliščine obvladujemo, ali negativen, če ocenimo, da razmer ne obvladujemo dobro. Negativni stres znižuje tako intelektualne sposobnosti kot tudi sposobnost komuniciranja z okolico. 

Pomemben del mojega terapevtskega dela pa temelji na metodi obrazne refleksoterapije, pri kateri z analizo podkožja obraza poiščem in odpravljam neravnovesja v telesu. Uspešna je pri akutnih in kroničnih težavah, tudi pri obrazni paralizi. K meni pride veliko otrok z razvojnimi težavami ali težavami v šoli. Hiperaktivnost, vedenjske in učne težave, motnja pozornosti, disleksija in socialni avtizem so stanja, ki jih zelo učinkovito in razmeroma hitro razrešujem z obrazno refleksoterapijo. Pri težjih nevroloških obolenjih uporabim temprana refleksno terapijo TM, metodo nevrološke rehabilitacije, ki je edinstven koncept pomoči na domu.

Žalost je z vidika obrazne refleksoterapije izraz neravnovesja. Ja, lahko rečem, da je s poglobljenim delom z vzrokom nastalega neravnovesja mogoče uravnovesiti in vsaj deloma z obraza izbrisati tudi žalost.Zakaj ste se odločili za to pot? Stres imamo nenehno na robu jezika. Ste tudi vi zamenjali svoj življenjski oder, ker vas je vsakdanjik prej utesnjeval, vas spravljal v t. i. zloglasni stres?

Ravno nasprotno. Vedno sem se ukvarjala s stvarmi, ki me veselijo, s katerimi se lahko izrazim, se nenehno učim in rastem. Sprememba poklica je bila zame povsem naraven korak, na videz naključen, a v resnici gre pri moji refleksoterapiji le za nadaljevanje s plesom začete poklicne poti. Nekako se še vedno ukvarjam s telesom, še vedno plešem, le da so tokrat moje izrazno sredstvo roke. Moj oder je zdaj predavalnica, kjer svoje znanje predajam novim rodovom refleksoterapevtov. Poučujem tudi starše, kako pomagati otrokom, in o blagodejnih učinkih refleksoterapije obraza predavam doma in v tujini.

Stres je odziv našega organizma na spremembe v okolju. Takšen odziv je lahko pozitiven, če se nam zdi, da okoliščine obvladujemo, ali negativen, če ocenimo, da razmer ne obvladujemo dobro. Negativni stres znižuje tako intelektualne sposobnosti kot tudi sposobnost komuniciranja z okolico. Dlje trajajoči stres pa je eden izmed ključnih dejavnikov pri razvoju številnih bolezni. Zaradi sproščajočega učinka refleksoterapija blaži in odpravlja njegove posledice. 

Obraz je mikrosistem, ki izraža stanje celotnega telesa, makrosistema. In ker vsak proces poteka v obe smeri, je z usmerjeno stimulacijo obraza mogoče učinkovati na celotno telo. 

Na Danskem ste študirali pri terapevtki Loni Sorensen in imate tudi licenco za poučevanje te metode. Povejte mi več o njej. Zakaj ste izbrali ravno njo?

Lone Sorensen me je navdihnila s svojo nenavadno življenjsko zgodbo, neizmerljivo energijo, predanostjo delu z otroki s posebnimi potrebami, naravnim poslovnim in komunikacijskim talentom. Dobesedno iz nič je s trdim delom, raziskavami, vztrajnostjo v štirih desetletjih ustvarila več izjemnih terapevtskih metod in zgradila največjo šolo refleksne terapije v svetu. Ko sem pred leti na sebi prvič preizkusila obrazno refleksoterapijo, sem bila očarana nad občutkom celote in harmonije, ki sem ga doživela. Ko sem se kasneje poglobila v študij te metode in jo začela uporabljati pri svojih strankah, sem ugotovila, da ima presenetljivo hiter učinek predvsem pri nevroloških in hormonskih težavah. To pa je področje, ki me še vedno zelo zanima.Učili ste se od učiteljev, ki prihajajo z vseh koncev sveta, od Barcelone do Vietnama. Obstaja kaj, kar je skupni poriv vseh ljudi na svetu, s katerimi ste bili v stiku, kar se tiče lepote in zdravja telesa, morda natančneje – obraza?

Zavedanje, da sta zdravje in lepota neločljivo povezana. Da je treba, predvsem pri otrocih, iskati naravne rešitve za njihove težave in da je nedopustno uporabljati invazivne metode zdravljenja, če so na voljo druge možnosti. Da je delitev na uradno zahodno medicino in alternativne metode zdravljenja nekaj povsem izmišljenega. Obstajajo tisočletja stare preizkušene metode zdravljenja, ki še zdaleč niso alternativne, temveč tradicionalne. Z vidika tradicionalne medicine je alternativna današnja sodobna medicina. Obraz je mikrosistem, ki izraža stanje celotnega telesa, makrosistema. In ker vsak proces poteka v obe smeri, je z usmerjeno stimulacijo obraza mogoče učinkovati na celotno telo.