Iz zbranih razlag Nacionalnega portala o hrani in prehrani smo izluščili pomembne podatke, koliko miligramov vitaminov B, C in E dnevno potrebujeta odrasla oseba in otrok ter v katerih živilih jih je največ.
Vitamin B1 (tiamin) |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo in normalno delovanje živčnega sistema. |
Pomanjkanje lahko povzroči: bolezen beriberi ali Wernick-Korsakoffov sindrom. |
PDV (priporočeni dnevni vnosi) za odrasle: 1,1 mg |
PDV za otroke (3 leta): 0,6 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v suhem kvasu (kar 12 mg), svežem kvasu in ovsenih otrobih (po 1 mg) ter svinjskem mesu in fižolu (po 0,9 mg). |
Vitamin B2 (riboflavin) |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo, zdravje oči, kože in sluznice, zaščito celic pred oksidativnim stresom. |
Pomanjkanje lahko povzroči: zatekanje in pokanje ustnic ter ustnih kotičkov, vneto grlo, spremembe na koži, anemijo; v otroštvu zaviranje rasti. |
PDV za odrasle: 1,4 mg |
PDV za otroke (3 leta): 0,7 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v svinjskih in telečjih jetrih (po 3 mg), mandljih in parmezanu (po 0,6 mg), ajdovi kaši, jajcih iz proste reje, siru, gobah (po 0,4 mg). |
Vitamin B3 (niacin) |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo, živčni sistem, psihološko delovanje, zdravo sluznico in kožo. |
Pomanjkanje lahko povzroči: bolezen pelagro, utrujenost, glavobole, depresijo, izgubo spomina, demenco, pigmentacije na koži, bruhanje in diarejo. |
PDV za odrasle: 16 mg |
PDV za otroke (3 leta): 8 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v arašidovem maslu (14 mg), arašidih (12 mg), piščančjem mesu (10 mg) in navadnem tunu (9 mg). |
Vitamin B5 (pantotenska kislina) |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo, zmanjševanje utrujenosti, rast in regeneracijo, delovanje možganskih celic. |
Pomanjkanje lahko povzroči: motnje pri omenjenih procesih. |
PDV za odrasle: 6 mg |
PDV za otroke (3 leta): 4 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v telečjih jetrih (8 mg), svinjskih jetrih (7 mg), grahu, leči, čičerki in gobah (po 2 mg) ter piščančjem fileju in belem rižu (po 1 mg). |
Vitamin B6 |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo, hormonsko ravnovesje, rast in regeneracijo, imunsko odpornost, razvoj možganov v maternici in otroštvu. |
Pomanjkanje lahko povzroči: seboroični dermatitis v predelu nosu, oči in ust, anemijo, živčne motnje; pri dojenčkih razdražljivost, težave s sluhom in epileptične napade. |
PDV za odrasle: 1,4 mg |
PDV za otroke (3 leta): 0,6 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v pistacijah (1,7 mg), lososu (1 mg), piščančjem mesu (0,7 mg), postrvi, svinjskih jetrih in svinjini (po 0,6 mg). |
Vitamin B7 (biotin oziroma vitamin H) |
---|
Potrebujemo ga: za presnovo, zdravje las, nohtov, sluznice in živčevja ter normalno psihološko delovanje. |
Pomanjkanje lahko povzroči: dermatitis, konjunktivitis, anoreksijo, nepravilnosti v centralnem živčevju, slabost, depresijo, pri dojenčku motnje v razvoju. |
PDV za odrasle: 50 µg |
PDV za otroke (3 leta): od 10 do 15 µg |
Največ ga je (na 100 g živila): v arašidovem maslu (94 µg), telečjih jetrih (75 µg), arašidih (34 µg), svinjskih jetrih (27 µg), jajcih (25 µg) in ovsenih kosmičih (20 µg). |
Vitamin B9 (folna kislina oziroma folat) |
---|
Potrebujemo ga: za delitev celic, nastajanje krvi in zaščito imunskega sistema. |
Pomanjkanje lahko povzroči: megaloblastno anemijo; v zgodnji nosečnosti okvare ploda. |
PDV za odrasle: 200 µg |
PDV za otroke (3 leta): 120 µg |
Največ ga je (na 100 g živila): v govejih jetrih (592 µg), čičerki (557 µg), črnem fižolu (444 µg), soji (190 µg) in leči (168 µg). |
Vitamin B12 (kobalamin) |
---|
Potrebujemo ga: za normalno delovanje imunskega in živčnega sistema, presnovo hranil in sintezo DNK. |
Pomanjkanje lahko povzroči: depresijo, slab spomin, okvare živčnega sistema, posebej v obdobju rasti otrok, ko so posledice nepopravljive. |
PDV za odrasle: 2,5 µg |
PDV za otroke (3 leta): 1,5 µg |
Največ ga je (na 100 g živila): v telečjih jetrih (60 µg), svinjskih jetrih (39 µg), školjkah (8 µg), tunu in postrvi šarenki (po 4 µg) ter lososu (3 µg). |
Vitamin C |
---|
Potrebujemo ga: za zaščito pred oksidativnim stresom in tvorbo kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. |
Pomanjkanje lahko povzroči: skorbut, pri dojenčkih Moeller-Barlowovo bolezen; pri otrocih motnje rasti in tvorbe kosti. |
PDV za odrasle: 80 mg |
PDV za otroke (3 leta): 20 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v črnem ribezu (177 mg), rdeči papriki (116 mg), brstičnem ohrovtu (112 mg), kuhanem brokoliju (90 mg), gojenih jagodah (57 mg), cvetači (56 mg) in limoni (51 mg). |
Vitamin E |
---|
Potrebujemo ga: za zaščito celic pred oksidativnim stresom, ki pomeni tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. |
Pomanjkanje lahko povzroči: različna stanja, ki prizadenejo funkcije membran, mišično presnovo in živčni sistem, hitrejše napredovanje sive mrene, arterioskleroze, parkinsonove in alzheimerjeve bolezni. |
PDV za odrasle: 12 mg |
PDV za otroke (3 leta): 6 mg |
Največ ga je (na 100 g živila): v olju iz pšeničnih kalčkov (151 mg), olju iz koruznih kalčkov (70 mg), repičnem olju (50 mg), lešnikovem olju (47 mg) in sončničnem olju (41 mg). |
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: