Novico in video o podvigu v njihovi šivalnici je UKC Ljubljana delil na svojem Facebooku in nemudoma so pričele deževati ponudbe prostovoljcev. Oglasilo se je veliko žensk, ki so pripravljene pomagati s šivanjem, pomoč pa je ponudila tudi trgovina z blagom Svet metraže, ki si želi donirati material za proizvodnjo. 


Šivilje UKC Ljubljana so v videu podrobno razložile, kako izdelati zaščitno masko, ki je za razliko od običajnih pralna. Kroj zanjo so dobili kar na tisti za enkratno uporabo, šivilje so izmerile širino in dolžino, si pripravile šablono in nato iz bombaža izrezale kose za šivanje. Da bi okrepile zaščito, so masko izdelale iz dveh plasti bombaža, na predelu za nos pa dodale žičko, ki jo je mogoče stisniti, da maska resnično pokrije obraz. 

Uporabo maske so šivilje tudi demonstrirale, s tako nazorno predstavitvijo pa navdihnile številne spretne preste po Sloveniji, ki si bodo gotovo poskušali masko izdelati tudi sami doma. 


V UKC Ljubljana bodo maske lastne izdelave uporabili v skrajni sili, sporočajo, če se bo z dobavo kirurških zaščitnih mask še naprej zapletalo, izdelovanja pa se bo lotilo tudi nekaj slovenskih podjetji. 

V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Prve maske bi po njegovih besedah lahko začeli šivati v ponedeljek, tako da bi jih lahko dobavili že v torek, za zdaj pa računajo na okoli 40.000 do 45.000 mask dnevno. Upa, da bodo lahko prispevali k temu, da se stiska zaradi pomanjkanja v kriznih razmerah nekoliko zmanjša. 

Preberite še: Slovenci začeli razvijati cepivo proti koronavirusu

Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. Trenutno še iščejo tekstilni material po Sloveniji in pričakujejo, da bodo v prihodnjih petih tednih proizvedli vsaj 300.000 pralnih obraznih mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami, so sporočili iz podjetja. Z maskami bodo najprej oskrbeli državne uporabnike, pozneje pa bodo na voljo tudi za nakup v trgovinah. Proizvod je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji, kjer pri proizvodnji pomaga več znanih tekstilcev, ki so za to priložnost združili svoje kapacitete, so navedli v Prevent-Delozi.

V celjskem podjetju Toper lahko medtem po besedah direktorice Sare Stepanjan ponudijo prostor za morebitno proizvodnjo. »Imamo kar nekaj šivalnih strojev, pri nas bi lahko delalo od 10 do 15 ljudi,« je za STA dejala direktorica. 

Dopoldne je sicer v skladišče civilne zaščite v Rojah prispelo 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, za katere je država odštela 250.000 evrov, Slovenske železnice pa so ob tem dostavile še približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite.