Projekt Nakupujmo skupaj, ki je zaživel v Ljubljani pred dvema letoma in ga poganja skupina prostovoljcev oziroma društvo Eko tim, temelji na skupnostnem nakupovanju kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov ter izdelkov. S tem, ko živež večinoma slovenskega porekla naročajo vsake štirinajst dni v skupini, tudi sicer dražja ekološka živila postanejo cenovno dostopnejša. Seveda kupci hkrati podpirajo lokalne družinske kmetije ter samooskrbnost Slovenije oziroma hrano, pridelano kolikor je mogoče naravi prijazno. Obenem prihranijo čas, energijo in prevoz, saj gre za enkratni nakup in prevzem na enem kraju iz rok kmetov oziroma ponudnikov z različnih koncev Slovenije.
Širjenje kroga ozaveščenih
Pomembno je poudariti, da sta kralja tako kupec kot ponudnik, saj se odločata za boljši jutri ne glede na to, kaj si o tem misli državni aparat. Kakovost ponujenega prostovoljci redno preverjajo tudi na kmetijah. »Živimo v času združevanja Monsanta in Bayer farme, ko se nam obeta nastanek največjega svetovnega proizvajalca pesticidov. Kaj je temu lahko alternativa? Samo ozaveščanje in izobraževanje ljudi. Samooskrba je lahko rešitev, a jo mora podpreti vsak posameznik. Večji ko je krog ozaveščenih potrošnikov, manj bodo na nas vplivali nevarni dogovori korporacij, ki jim je malo mar za svet in zdravje ljudi in jih bolj zanima dobiček,« je kritična Darja Kürner z ekološke kmetije Darja.
Jagod ne pričakujmo januarja
Ne nazadnje velja poudariti, da je ponujena sveže nabrana sezonska prehrana za telo koristnejša in ponavadi tudi okusnejša kot tista, ki na naše prodajne police pripotuje z drugega konca sveta. Vsak zainteresiran kupec se lahko brezplačno včlani v skupino na spletu. Potem ko je skupinsko naročilo, ki običajno vključuje več sto članov, sprejeto, so po elektronski pošti obveščeni o prevzemu, ko izdelke plačajo neposredno pri kmetih oziroma pridelovalcih. Med drugim je mogoče naročiti ne le sezonsko zelenjavo in sadje – seveda ne pričakujmo, da bodo januarja na voljo jagode ali junija kislo zelje – temveč tudi semena, moko, žita in žitne kosmiče, med, mlečne izdelke iz kozjega, ovčjega ter kravjega mleka in hladno stiskana olja. Pretežno slovenskim ponudnikom s certifikatom kakovosti se občasno priključijo kolegi iz sosednjih držav; nazadnje so bili v ponudbi denimo citrusi iz Dalmacije.
Sreda v Šiški
Pri projektu Nakupujmo skupaj ne gre za sistem klasičnih zabojčkov, kot ga mnogi že poznajo, ampak prej za neke vrste tržnico po naročilu, kjer so količine vnaprej rezervirane. Na eni strani si tako lahko kupec naroči in rezervira želen pridelek po ugodnejši ceni, na drugi strani pa kmet/ponudnik točno ve, kaj mora prinesti s seboj in koliko. V spomladansko-poletni sezoni je zaradi pestrega nabora pridelkov in izdelkov praviloma vsak teden ob sredah med 15. in 18. uro na tržnici Šiška. Jeseni in pozimi naročanje zaradi manjšega števila in večje obstojnosti pridelkov, kot so krompir, čebula in česen, poteka na 14 dni, torej vsako drugo sredo. Cen ne oblikujejo oziroma postavljajo organizatorji projekta, ampak ponudnik sam. Pri pravičnem določanju je pogosto veliko usklajevanja, saj vemo, da so želje kupcev dobiti pridelek čim ceneje.
Sklepajo se tudi prijateljstva
Kakovost ponujenega prostovoljci redno nadzorujejo na kmetijah. Kupci lahko med prevzemi na tržnici poklepetajo s ponudniki in tako dodatno preverijo poreklo in način pridelave. Nekateri obiščejo kmeta oziroma ponudnika kar na domu. Ne gre zgolj za poslovni odnos, sklepajo se tudi prijateljstva. Zanimivo je, da ponudniki in člani včasih celo sedejo za isto mizo in popijejo kavo. V takih primerih se organizatorji ekipe Nakupujmo skupaj še bolj ponosno zavejo, da vsi s skupinskimi nakupi naredijo precej več, kot si mislijo. Še več informacij in celoten seznam ponudnikov z vse dežele najdete na njihovi spletni strani, za članstvo in nakupe pa se je mogoče registrirati na naslovu tukaj.
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: