Novo upanje

Pri sladkorni bolezni tipa 1 pacientov imunski sistem napade in na koncu tudi uniči beta celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Brez njega celice ne morejo črpati sladkorja iz krvnega obtoka, zato pacienti za preživetje potrebujejo injekcije inzulina. Zdaj so odkrili, da v trebušni slinavki obstaja še ena vrsta beta celic, ki se je ves ta čas skrivala »očem«. Znanstveniki upajo, da bi bilo mogoče te virgin cells (deviške celice, op. p.), kot jim pravijo, »preoblikovati« v celice, ki bi trebušni slinavki povrnile samostojno delovanje. 


Obet cepiva

Finski znanstveniki bodo kmalu začeli prvo fazo kliničnih raziskav, ki bo, upajo, prinesla prvo cepivo za sladkorno bolezen tipa 1. Poudarjajo, da to ne bo zdravilo za tiste, ki bolezen že imajo, lahko pa bo preprečilo njen pojav pri potencialnih bolnikih. Cepivo naj bi se osredotočalo na virus, ki je povezan s pojavnostjo avtoimunskega obolenja trebušne slinavke. Eksperiment, ki obljublja

Neka ženska s sladkorno boleznijo tipa 1 je preživela leto dni brez injekcij inzulina, potem ko je privolila v eksperimentalno transplantacijo. Zdravniki so ji v maščobno tkivo trebušne votline vstavili celice, ki proizvajajo inzulin, uspeh eksperimenta pa je eden od prvih korakov na poti preučevanja možnosti t. i. umetne trebušne slinavke. 


Mišja transplantacija

Na začetku tega leta so v javnost prišle informacije, da so znanstveniki izboljšali stanje diabetesa tipa 1 pri miših, potem ko so na njih izvedli transplantacijo tkiva trebušne slinavke. Tkivo so vzgojili iz matičnih celic zdravih miši. Morda bo takšno zdravljenje kdaj primerno tudi za človeka. Novice iz Avstralije

Avstralski znanstveniki so našli nov tip glukagonu podobnega peptida-1 (GLP-1), in sicer v strupu kljunaša. GLP-1 spada med t. i. inkretinske hormone, skupino polipeptidov, ki se sprošča v prebavnem traktu med uživanjem hrane. Ti vplivajo na povečano izločanje inzulina iz beta celic Langerhansovih otočkov trebušne slinavke po obroku, upočasnijo praznjenje želodca in absorpcijo hranilnih snovi iz prebavil. Pri ljudeh se ta hormon hitro razgradi, zato so številni posamezniki z diabetesom tipa 2 vse življenje odvisni od zdravil. GLP-1, ki ga proizvajajo kljunaši, naj bi bil veliko bolj stabilen in ena od potencialnih možnosti zdravljenja diabetesa v prihodnje. 


Čudežni brokoli

Brokoli naj bi imel v sebi čudovito sestavino, imenovano sulforafan. Dvanajsttedenska študija na prostovoljcih z diabetesom tipa 2 je pokazala, da je učinkovina izredno dobro pomagala pri uravnavanju njihovega krvnega sladkorja.