Za rakom dojk v Sloveniji vsako leto zboli okoli 1400 žensk in do 15 moških. Na vprašanja o pomembnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki zaradi ukrepov proti covidu-19 ne sme zastati, rednega mesečnega samopregledovanja in odziva na vabila državnega presejalnega programa za raka dojk Dora odgovarja dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija. 

Kaj menite, smo zaradi koronavirusa kar »pozabili« na druge bolezni, čeprav to morda ne zveni smiselno?

Res je, v društvih bolnikov že nekaj časa opozarjamo na to, da ne smemo pozabiti na druge bolezni. Pri rakavih obolenjih je že zaustavitev presejalnih programov zagotovo povzročila izpad novih diagnoz in tudi vse težji dostop do izbranega družinskega zdravnika. Vsekakor se moramo vsi držati splošnih navodil in ukrepov, menim pa, da zdravstvo mora delovati naprej. Ni povsod slabo, nekateri ljudje pa imajo velike težave. Nekaj takih se je obrnilo tudi na nas. 

Do 50. leta nimamo drugega na izbiro, kot da smo pozorne na kakršne koli spremembe, ki jih najlažje zaznamo, če se redno vsak mesec pregledamo. To nam vzame tri minute na mesec. In ta čas ima zagotovo vsaka ženska. 

Kaj kažejo podatki? Se je število napotnic osebnih zdravnikov zaradi suma na rakavo obolenje v primerjavi z obdobjem pred razglasitvijo epidemije koronavirusa zmanjšalo (mnogi povedo, da zdravnika sploh ne morejo priklicati), je manj diagnostičnih pregledov in terapij? Posledice nediagnostike in nezdravljenja so lahko hujše kot posledice covida-19, mar ne? Kako se bolje prilagoditi razmeram, kakršne so, da bomo lažje shajali s covidom-19?

Za zdaj vemo, da je bilo v prvem valu manj diagnoz malignih obolenj in tudi manj napotitev (na onkološki inštitut, za druge bolnišnice nimam podatkov), nekaj so skušali nadomestiti poleti, ampak naslednje težko obdobje je že tu. Nedavno je na enem izmed spletnih dogodkov tudi državna sekretarka ministrstva za zdravje prikazala podatke o upadu napotitev, ki jih omenjate. Vplivov izpada ne bomo videli danes ali jutri, ampak čez leto, pet ali deset let. Zato apeliram na vse ljudi, ki opazijo pri sebi kakšno spremembo ali zatipajo zatrdlino, bulico, naj vztrajajo in poskusijo priti do svojega izbranega zdravnika, da bo presodil, ali je potrebna obravnava. In vsekakor naj se odzovejo na povabilo presejalnih programov Dora, Zora in Svit. 


Oktober je posvečen ozaveščanju o raku dojk. Še vedno zaradi njega umre več kot 400 žensk vsako leto. To je več kot ena na dan. Za to bolezen sta ključna zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.

Po najnovejših podatkih iz registra raka za leto 2017 je zaradi dojk umrlo 444 žensk in dva moška. Skupaj pa 1409, od tega 1399 žensk in 10 moških. Zgodaj odkrita bolezen pomeni izjemno visoko ozdravljivost ob ustreznem zdravljenju, zato je zgodnja in natančna diagnostika ključna. Takšno zdravljenje je v prvi vrsti manj obremenjujoče za bolnico, hitrejša je rehabilitacija in ne nazadnje je vse skupaj bistveno cenejše za našo zdravstveno blagajno.

Omeniti morava samopregledovanje dojk, ki mora biti pravilno in redno. Na kaj moramo biti pozorne?

Do 50. leta nimamo drugega na izbiro, kot da smo pozorne na kakršne koli spremembe, ki jih najlažje zaznamo, če se redno vsak mesec pregledamo. To nam vzame tri minute na mesec. In ta čas ima zagotovo vsaka ženska. Pregledati in pretipati moramo obe dojki in obe pazduhi, pozorne pa smo na kakršno koli spremembo na koži, vdrto kožo ali bradavico, izcedek iz bradavice ali zatrdlino. Če kar koli opazimo, ni treba zagnati panike. Čez en mesec preverimo, ali je sprememba še vedno tam in ali se kaj spreminja. Če je sprememba še prisotna, se obrnemo na izbranega družinskega zdravnika ali ginekologa. Da se bomo znale pravilo in v pravem času pregledati, je na voljo tudi naša brezplačna mobilna aplikacija BreastTest, ki poleg vodenja samopregledovanja vsebuje menstrualni koledarček. 

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Smo ženske dovolj ozaveščene o pomenu preventive? Se odzivamo na Doro, presejalno mamografijo za zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk?

O zdravem življenjskem slogu poslušamo in beremo na vsakem koraku, a menim, da smo še vedno premalo ozaveščene oziroma sprejmemo premalo odločitev za spremembe. Še manj pa pri njih vztrajamo. Spremembe vzorcev vedenja so ene najtežjih, kar potrjuje tudi znanost, denimo nevroznanost, moja prejšnja kariera. Na Doro se na nekaterih področjih ženske odlično odzivajo, nekaj pa malo slabše. Tu imamo tudi kar nekaj prostora za izboljšave. 

Še vedno se trudim, da si vzamem čas zase: za jogo, dobro prehrano, da greva z možem na dober koncert ali potovanje. S tem že veliko naredim za svoje telesno in duševno zdravje. 

Omenjate znanost in znanost napreduje. Ali je kakšna pomembna novost v onkologiji?

V onkologiji se dosti dogaja. V zadnjih letih smo bili deležni kar nekaj velikih prebojev v terapiji in diagnostiki. Terapija je vedno bolj ciljna in prilagojena posamezniku, diagnostika pa mora slediti, gre predvsem za molekularno diagnostiko. Na področju raka dojk nismo bili deležni velikega napredka, vendar je vsak odstotek izboljšanega preživetja pomemben. Pri raku dojk je bil odstotek petletnega preživetja že prej nad 85 odstotkov, kar je pri številnih rakih nepredstavljivo. Precej napredka smo dosegli predvsem pri ženskah z razsejano obliko bolezni, pri katerih se kakovost življenja in preživetje izboljšujeta. 


Med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka in drugih bolezni je povezava. Tanja, ali vi sebe postavljate na prvo mesto? Zakaj je pomembna skrb zase, za svoje telesno in duševno zdravje?

Bolezen me je spremenila, čeprav je od diagnoze že 12 let. Še vedno se trudim, da si vzamem čas zase: za jogo, dobro prehrano, da greva z možem na dober koncert ali potovanje. S tem že veliko naredim za svoje telesno in duševno zdravje. Letošnje razmere v svetu so nam vsem kar pošteno prekrižale načrte, vendar smo se morali vsi prilagoditi: jogo smo začeli izvajati doma, koncerte poslušali v spletnih prenosih … Kmalu pa pride še druga velika sprememba, saj z možem ravno oktobra pričakujeva prvorojenko.

Iz srca vam čestitam! Združenje Europa Donna Slovenija nudi dragoceno podporo bolnicam in njihovim svojcem ter ozavešča javnost. Kaj letos pripravljate v povezavi z rožnato pentljo?

V Sloveniji Europa Donna že več kot 20 let ozavešča širšo javnost, nudi podporo bolnicam v živo po telefonu ali elektronski pošti, v štirih sekcijah, dveh podružnicah in več skupinah za bolnice. V zadnjih letih smo začeli podpirati tudi svojce, ki običajno v tej zgodbi ostanejo ob strani, čeprav so izjemno pomembni za podporo bolnicam na njihovi poti. V ospredje letošnjega rožnatega oktobra postavljamo ponovno zgodnje odkrivanje tako z odzivom na povabilo Dore kot samopregledovanje. Ravno zaradi pandemije covida-19 se nam ta apel zdi še toliko pomembnejši. Zato ponovno pozivam vse ženske in tudi moške, če zaznajo na svojem telesu kakršno koli spremembo, naj ne odlašajo predolgo, ampak se obrnejo na svojega zdravnika. 

Preberite še: