Izgorelost izjemno negativno vpliva na človekovo duševno in telesno zdravje ter počutje, težava pa je razširjena po vsem zahodnem svetu. V ZDA, denimo, kar 75 odstotkov delovne populacije trpi zaradi simptomov, povezanih s stresom. Se bojite, da se boste tudi vi znašli med tistimi, ki jim bo delovna preobremenjenost odvzela vse moči in veselje v življenju? Ali ste morda že med njimi, pa tega morda ne veste?

Med opozorilnimi znaki, ki jih ne bi smeli zanemariti, je nedvomno fizična bolečina. Denimo glavobol, tegobe v želodcu in v mišicah so tisti simptomi, s katerimi vas že telo opozarja, da ste zdravje zavoljo službe in stresnih obremenitev zanemarili. Tudi jeza ni nič kaj dobrodošla, izgoreli so običajno eksplozivni in jih ni težko razdražiti, že zaradi malenkosti. Ste na delovnem mestu ravnodušni? Vam je vseeno za kakovost opravljenega dela, za rezultate, nimate motivacije za nove načrte? Kdor v delu ne vidi več izziva, veselja ali vsaj osnovnega zadovoljstva zaradi poštenega plačila, se nedvomno približuje izgorelosti, če ga ta že ni doletela.

Tudi cinizem je znak, da vam je malo mar za delovno mesto, ker vas je to pač krivično izčrpalo. Če ste nenehno pesimistični glede dogajanja v svoji okolici, je sodu verjetno že prebilo dno. Veliko spite, pa ste vseeno utrujeni, slabe volje in brez energije? Ne omahujte z obiskom pri zdravniku, potrebujete vsaj nasvet, kako naprej, da si ne nakopljete še več težav.

Prav tako ne oklevajte, če kateri koli od zgornjih simptomov vztraja več kot dva tedna in če znaki že vplivajo na vaše vsakodnevno delovanje. Toda pomoč strokovnjaka bo zaman, če si ne boste pomagali sami. Najverjetneje boste morali prevetriti svoje želje, potrebe in pričakovanja ter spremeniti ritem vsakdanjika, vsekakor pa dati več prednosti ključnim dejavnikom, kot so telovadba, kakovosten in zadosten spanec, druženje in prehrana. 

Če želite preveriti, ali vam vaš vsakodnevni ritem jemlje dragocene moči in vas morda celo nevarno ogroža, lahko rešite TEST.